Now Reading:
ALARMANTNA SITUACIJA NA SJEVERU HRVATSKE: Jesmo li u godini dana ostali bez stanovništva jednog manjeg grada?
Full Article 2 minutes read

ALARMANTNA SITUACIJA NA SJEVERU HRVATSKE: Jesmo li u godini dana ostali bez stanovništva jednog manjeg grada?

beba

Sve nas je manje na sjeveru Hrvatske. Dok se samo pogleda broj rođenih i umrlih u četiri županije na sjeveru Hrvatske u prošloj godini dolazimo do brojke da je broj umrlih nad rođenima veći za 2.000 – podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najnepovoljnija je situacija u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje je u prošloj godini bilo 1.110 rođenih, a umrlih 1.906 ili 796 više umrlih. Ništa bolje nije ni u Varaždinskoj županiji. Rođenih je 2018. bilo 1.435, a umrlih 2.179 odnosno brojka manje rođenih nad umrlima je 744. Što se tiče Koprivničko-križevačke županije brojka živorođenih je ispod 1.000 i iznosi 998 dok je umrlih bilo 1.538.

Najpovoljnija situacija je u Međimurskoj županiji gdje je bilo “samo” 29 više umrlih nad živorođenima. Po tom pokazatelju Međimurska županija ima najmanju razliku između rođenih i umrlih u cijeloj Hrvatskoj uz činjenicu da niti u jednoj županiji nemamo pozitivan prirodan prirast.

Kada se svemu ovome doda i odlazak stanovništva van zemlje sa velikom sigurnošću se može zaključiti da je sjever Hrvatske u samo godinu dana ostao bez stanovništva jednog manjeg grada.

Dodajmo da je na razini cijele Hrvatske u prošloj godini bilo 15.761 više umrlih nego rođenih.

s.kalajdžija/sjever.hr 27.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.