Now Reading:
Postavljen klopotec: ovogodišnje Bartolovo proslavljeno u vinogradu obitelji Cvekan
Full Article 4 minutes read

Postavljen klopotec: ovogodišnje Bartolovo proslavljeno u vinogradu obitelji Cvekan

sv bartol djurdjevac

Tradicija nije prekinuta ni ove godine. U čast sv. Bartola vinskoga sveca, zaštitnika grožđa i vinograda đurđevački su vinogradari na njegov dan, na blagdan sv. Bartola u svojim vinogradima podigli klopoteca.

Najsvečanije i najveselije ipak  je bilo u Pesijem repu, u vinogradu jednog poznatog vinogradara i vinara Ivana Cvekana. On je od ovogodišnjega Đurđeva vlasnik i gradonačelnikova vina koje je okićeno zlatnom medaljom, a to je prema uhodanoj turističkoj tradiciji glavni razlog da se za Bartolovo u njegovu vinogradu na najvidljivije i najviše mjesto postavi klopotec.

Uz Turističku zajednicu grada Đurđevca  tradicionalno ga postavlja Udruga vinogradara i voćara Đurđevac, pa je to bio i jedan od razloga da su se svi njeni članovi okupili na svečanom činu podizanja klopoteca u vinogradu obitelji Cvekan.

Brojnim đurđevačkim vinarima obratio se predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac Marijanko Ređep koji se ovom prilikom zahvalio i Gradu Đurđevcu na tradicionalnoj kupnji klopoca za Bartolovo.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Hrvoje Janči koji je svim vinogradarima čestitao dan Sv. Bartola i poželio da ove godine bude još više mošta i kvalitetnih vina.

-Podsjećam da je grad raspisao mjere za poticanje nabave strojeva, edukacija i sufinanciranje registracije vinara kao i natječaj za dodjelu oznake izvrsnosti Kvaliteta Podravina. Zahvaljujem se svim vinogradarima koji su u suradnji s Gradom asfaltirali vinogradarske puteve, no ostalo je još nekoliko neasfaltirani puteva i odvojaka koje želimo urediti i asfaltirati stoga molim vinogradare s tih područja da se uključe u sufinanciranje. Svjedoci smo da svaka jača kiša donosi probleme i uništava neasfaltirane puteve te nanosi materijal na asfaltirane ceste. Za kraj moram naglasiti da imamo odličnu suradnju s Udrugom vinogradara i voćara Đurđevac koja sudjeluje na svim manifestacijama u organizaciji grada i čiji članovi sudjelovanjem na izložbama prezentiraju naš grad i našu bogatu eno-gastronomsku ponudu- rekao je gradonačelnik.

Čestitkama se pridružio i saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

-Infrastruktura je temelj svega, pa tako i turizma. Do berbe bi trebala biti asfaltirana i dionica do vinograda obitelji Cvekan, a kako je gradonačelnik rekao trebaju se u sufinanciranje uključiti svi solidarno. Ovakvi poduhvati gdje ljudi idu s gastronomskom i eno ponudom u svrhu turizma uvijek dobiju podršku grada. Naše gorice su oduvijek mjesto druženje, zabave, upoznavanja, ali i prirodna oaza za odmor i tišinu. To je slavljenje jednog posebnog stila života kakvoga mi živimo u Podravini, a ja mislim da je Podravina jedno od najljepših područja u Lijepoj našoj. Smatram da je naša turistička ponuda bogatija, a piće i hrana bolji nego na Jadranu. Samo trebamo nastaviti raditi na promociji i jačanju naše ponude jer mi već imamo sve potrebno i vinogradarske ceste, brojne kušaonice, odličnu hranu i prekrasnu prirodu. Zahvaljujem se Udruzi i svim vinogradarima na dosadašnjoj suradnji i želim vam danas dobar provod- rekao je Lacković.

Ceremoniju postavljanja klopoca predvodio je Matija Vogrinčić, a Ivan Cvekan pokazao se kao odličan domaćin pa je proslava Bartolova, uz lijepo vrijeme, dobru kapljicu, gastronomsku ponudu i dobru pjesmu u izvedbi Dravskih pajdaša potrajala do kasnih noćnih sati.

www.sjever.hr/djurdjevac.hr 24.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.