Now Reading:
Evo što nikako ne smijete zaboraviti ako želite sretnu vezu
Full Article 4 minutes read

Evo što nikako ne smijete zaboraviti ako želite sretnu vezu

zaljubljeni

Ljubav je zajednica u kojoj se sve dijeli i rade se mnogi kompromisi, ali za vezu je pogubno kad se osoba ‘utopi’ i potpuno izgubi svoje ‘ja’.

Stručnjaci napominju da kada su u pitanju vama važne stveri jednostavno morate biti ‘sebični’ kako biste sačuvali jedinstvenost i samostalnost.

Osigurajte svoj prostor

Ako ste u vezi, to zbilja ne znači da morate provesti svaku minutu sa svojim partnerom. To nije samo savjet, to je jedna od zakonitosti uspješne veze. Čak i ako volite jako svog partnera i još uvijek ste ludo zaljubljeni u njega, ako previše vremena provodite skupa, to može stvoriti lošu atmosferu i pogoršati stvari u vezi. Svi trebamo time out za razmišljanje i opuštanje, odnosno tzv. me time, vrijeme namijenjeno samo za nas. Ako vam treba prostora i predah – uzmite ga, a kako ćete ga potrošiti nije bitno, to može biti bijeg po trgovinama, tjelovježba, kava s prijateljima, meditacija na terasi… Bitno je da ako si osigurajte malo vremena. Ako npr. volite čitati, dok vaš partner voli igrati na svom Xboxu ili gledati omiljenu novu sezonu serije.

Cijenite sebe

Svima je poznato da kako biste postali dobar partner, morate prije svega cijeniti i voljeti sebe. Ne bojte se napraviti popis stvari koje želite učiniti bez partnera kako biste ispunili svoje želje i sjetite se da su zajedničke nade i snovi jednako važni kao i vaše. Ako ste sretni i postižete svoje ciljeve – tada ćete i vašu odlučnost, energiju, inspiraciju i pozitivno raspoloženje prenijeti i na partnera.

Ostanite vjerni sebi

Kompromisi su neizbježan dio u vezama, ali ne morate nužno praviti kompromise oko stvari u koje ne vjerujete ili oko nečega s čime se nikako ne slažete. Oko manje važnih stvari možete se raspravljati, ali nemojte se 
predavati ako vam je do jako stalo da npr. nešto zadržite onakvim kakvim je. Uvijek se morate boriti s partnerom oko nečega do čega vam je jako bitno, tu nema mjesta kompromisima.

Izrazite svoje neslaganje

Mnogi se u vezama ustručavaju reci ‘ne’, ali to je riječ koju možete i trebate koristiti. Ako se ne slažete s gledištem vašeg partnera ili partnerice, pokušajte ih uvjeriti da je vaše mišljenje ispravno. Različito poimanje stvari može potaknuti plodnu raspravu. Morate prihvatiti kako vas dvoje svijet gledate drugačije kad su u pitanju teme, ljudi ili događaji. Trebali biste poštivati​ mišljenje jedni drugih te dopustiti da ga se čuje. Ako dopustite mrvicu nezadovoljstva, to može vremenom postati nešto što će ozbiljno zaprijetiti stabilnosti vaše veze. Ako mislite da nećete svom partneru ili partnericu otvoreno nešto objasniti i reći licem u lice, zapišite i zamolite da to pročitaju.

Pronađite vlastite hobije i interese

U redu je dijeliti neke zajedničke aktivnosti, ali bitno je imati nešto što je vaše ili što dijelite s vašim prijateljima. To će vam pomoći da ostanete u ‘svom filmu’ i da imate interese uz pomoću kojih ćete unijeti nove, zanimljive stvari u vezu. O tome ćete npr. moći razgovarati s partnerom, a tako ćete i sebi omogućiti još jedan ispušni ventil za svoje frustracije i probleme. To može biti bilo što, od čitanja, volontiranja, članstva u planinarskoj grupi, tečaju slikanja, joga ili vježbanje u teretani. Ne bojte se raditi stvari sami – bolje da u njemu uživate nego da vučete partnera uz sebe ako mu se nešto ne sviđa ili mu je dosadno pa pod njegovim utjecajem ili zbog nedostatka entuzijazma i vi na kraju odustanete od nečega što što volite.

www.sjever.hr/tportal.hr 24.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.