Now Reading:
Tehnika će za Kineze obnoviti zgradu bivše političke škole u Kumrovcu
Full Article 4 minutes read

Tehnika će za Kineze obnoviti zgradu bivše političke škole u Kumrovcu

Na Glavnoj skupštini zagrebačke građevinske tvrtke Tehnika, koja je održana jučer, provedene su promjene koje su se nedavno dogodile u vlasničkoj strukturi te kompanije. Tako je u Nadzorni odbor imenovan Zvonimir Zlopaša, direktor i osnivač tvrtke Luxury Real Estate koja je od radnika Tehnike kupila 20 posto dionica tvrtke. Zlopaša je i novi predsjednik NO-a Tehnike. On je i dopredsjednik Kinesko-jugoistočnoeuropske poslovne asocijacije (CSEBA), a kako se doznaje od dobro upućenih izvora Luxury Real Estate nema direktne poveznice s kineskim ulagačima, ali ima indirektne s obzirom na tijesne veze te poslovne asocijacije s Kinom, prenosi Večernji list.

Predstečajna nagodba

Stoga će Tehnika s novim suvlasnicima gurati na kinesko gorivo. Tako će, među ostalim, sudjelovati u realizaciji kineskih projekta u Hrvatskoj i to prije svega onih u koje je uključena poduzetnica Jiang Yu. A to su, primjerice, obnova zgrade bivše političke škole u Kumrovcu, zatim projekti u segmentu zdravstvenog turizma u Krapinskim Toplicama, stadiona u Velikoj Gorici, projekata u Osijeku i Dubrovniku, gradnja luksuznih vila u Istri… Gospođa Yu planira, inače, u Hrvatsku uložiti 100 milijuna eura, a investitori koje je okupila oko svoje tvrtke Z-Run još najmanje toliko.

Tehnika je trenutačno u procesu predstečajne nagodbe, a njezini novi suvlasnici smatraju da je razumni rok za okončanje tog procesa kraj ove godine i da će tvrtka tada dobiti priliku za novi, svježi start. No svjesni su, kažu naši sugovornici, da je predstečajna nagodba vrlo osjetljiv proces i da će neki vjerovnici biti tvrdi pregovarači te da neće biti skloni otpisati veliki dio svojih potraživanja. Problem im pri tome predstavljaju i , kako kažu, kosturi iz ormara koji se gotovo svakodnevno pojavljuju i to od prije 10 do 15 godina. U posljednje tri-četiri godine, kažu, nije bilo takvih problema u poslovanju tvrtke. Naši sugovornici kažu da se očekuje da tvrtka već sljedeće godine ostvari povećanje prihoda, a da poslovanje stabilizira u sljedeće dvije do tri godine. Tehnika je lani ostvarila gubitak od 239,4 milijuna kuna, a naši sugovornici kažu da s “kineskim gorivom” može svake godine ostvarivati dobit veću od 30 milijuna kuna te da bi tako mogla održivo poslovati.

Tehnika bi trebala sudjelovati i u drugim kineskim projektima u Hrvatskoj, navode dobro upućeni, pa su tako već uspostavljeni kontakti s kineskim tvrtkama koje su zainteresirane za velike infrastrukturne projekte poput onih u željeznici. Osim u Hrvatskoj, tvrtka cilja i da bude podizvođač radova na velikim projektima u regiji, odnosno u susjednim zemljama gdje ne postoji jaka domaća građevinska operativa. Cilj su i poslovi u EU pa tako naši sugovornici kažu da tvrtka već u Švedskoj surađuje na projektima stanogradnje, a sad će se samostalno javljati na takve natječaje. Iako sad kineski kapital nije direktno ušao u Tehniku, naši sugovornici kažu, da se može očekivati u srednjoročnom razdoblju da tvrtka dobije većinskog kineskog vlasnika. No zbog teškog stanja u kojeg je upala, Tehniku je u zadnje vrijeme napustilo dosta ljudi, ali u zadnja tri do četiri mjeseca, doznajemo, ubrzano se zapošljavaju novi radnici. S obzirom da u Hrvatskoj postoji problem s manjkom radne snage, pogotovo u građevini, zapošljavaju se radnici iz uvoza. U sljedećih pola godina namjerava se zaposliti još 50 do 60 novih ljudi. Tvrtka trenutačno zapošljava oko 330 ljudi.

Porasla vrijednost dionice

Na domaćem tržištu kapitala već se mjesecima provlače kuloarske informacije o kineskim interesima u novoj vlasničkoj strukturi Tehnike. A to se odrazilo na vrijednost dionica Tehnike koja je je u posljednjih nekoliko tjedana u stalnom porastu. Dionice Tehnike su u odnosu na kraj lipnja više nego dvostruko jače, a upućeni igrači na tržištu kažu da je posljednji snažni zamah zabilježen upravo početkom kolovoza kad je objavljeno kako je Luxury Real Estate postao vlasnik 20 posto dionica Tehnike.

sjever.hr/vecernji.hr

23.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.