Now Reading:
PORUKA S MJESTA U ZAGORJU GDJE SU STRADALI TISUĆE I TISUĆE NEVINIH: Obrazovanje mladih o zločinima totalitarnih režima imperativ je kojim se moramo trajno voditi
Full Article 4 minutes read

PORUKA S MJESTA U ZAGORJU GDJE SU STRADALI TISUĆE I TISUĆE NEVINIH: Obrazovanje mladih o zločinima totalitarnih režima imperativ je kojim se moramo trajno voditi

macelj

Povodom Europskom dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u petak su, 23. kolovoza, izaslanici Anamarija Kirinić, uime Predsjednice RH, predstojnica Ureda Predsjednice RH, akademik Željko Reiner, uime Predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Hrvatskog sabora i Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Vlade RH, posjetili Macelj gdje su položili vijence ispred zajedničke grobnice pokraj crkve Muke Isusove nakon čega je uslijedio odlazak na obližnji lokalitet Lepa Bukva.

Podsjetimo, Deklaracijom Europskog parlamenta 2008. godine, 23. kolovoza proglašen je Europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava, a od 2011. godine obilježava se i u Hrvatskoj. Taj datum odabran je kao podsjetnik na sporazum iz 1939. godine između nacionalsocijalističke Njemačke i Sovjetskog Saveza, u kojem su dogovorili da se međusobno neće napadati te da će Europu podijeliti prema sferama svojih utjecaja, između nacionalsocijalizma i staljinizma.

-Takvi su režimi u Hrvatskoj kao i u ostalim europskim zemljama doveli do strašnih tragedija, kršenja ljudskih prava, temeljnih sloboda te progona i ubijanja političkih neistomišljenika ili naprosto onih drugačije nacije ili vjere. Zato je osobito važno ukazivati na uzroke nastanka i na tragične posljedice vladavine nedemokratskih režima, fašističkog, nacističkog, ustaškog, komunističkog i drugih. Suočavanje s prošlošću, pijetet prema žrtvama i obrazovanje mladih o zločinima totalitarnih režima imperativ je kojim se moramo trajno voditi. I to ne zbog prošlosti, jer mrtve nažalost ne možemo oživjeti, već zbog budućnosti – kazao je Reiner.

Inače, područje Maclja je najveće stratište nakon Drugoga svjetskog rata na području Republike Hrvatske. Ukupno su na tom području istražene 23 jame i pronađeni ostaci 1.163 osoba, dok je više od stotinu jama ostalo neistraženo. Smatra se da je na Macelju stradalo od 12 do 13 tisuća žrtava.

-Oko ovog mjesta razasute su kosti tisuća nevinih ljudi koje su komunisti pobili nakon završetka rata i bez suda, a svatko ubije bez suda je po definiciji nevin. Činjenica je da postoji pogubna i ničim opravdana asimetrija između dobro poznatih zločina nacističkog, fašističkog i ustaškog režima, koji su odavno javno osuđeni te dugo prikrivanih i gotovo neistraženih komunističkih zločina. Ne smijemo dopustiti relativiziranje i banaliziranje, a pogotovo ne opravdanje bilo kojeg zločina – izjavio je Reiner i naglasio kako je obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih sustava u nas možda još važnije nego u nekim drugim zemljama, podsjetnik na tešku i krvavu nedavnu prošlost, upozorenja da izopačena ljudska psiha, pohlepa za tuđim i zloća, uvijek mogu ponovo u crno zaviti svaku državu. Upravo zbog toga, kazao je, moramo sustavno podsjećati, zalagati se za mir, dijalog i zajedništvo. 

Zdravko Čepo, predsjednik Udruge Macelj 1945. rekao je kako im je cilj zaštiti to područje, da se ne grade industrijski objekti na kostima tih ljudi. 

-Kasnije, kad se istraži, mogu graditi što hoće. Ne zanima nas politika, nego istina, da znamo tko je to napravio, kad je to napravio kad je rat završio – zaključno je iznio Čepo. 

m.horvat/sjever.hr 23.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.