Now Reading:
JASNA PORUKA ŽUPANA KORENA VLADI I PREMIJERU- Vlasnička struktura u Podravci ne smije se mijenjati
Full Article 3 minutes read

JASNA PORUKA ŽUPANA KORENA VLADI I PREMIJERU- Vlasnička struktura u Podravci ne smije se mijenjati

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je posjetio Koprivnicu i Renesansni festival. No, posjet je započeo u gospodarskom gigantu Podravci gdje se uvjerio u odlične poslovne rezultate koje ta kompanija ostvaruje. Osim, toga nakon sastanka dobio je i jasnu poruku od predstavnika lokalne vlasti da bi vlasnička struktura trebala ostati kakva je odnosno da država ne prodaje svoj udjel koji sada iznosi 26 posto.

Potvrdio je to u izjavi za medije župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren koji ističe da je postojeća vlasnička struktura u Podravci optimalna i izuzetno povoljna za lokalnu zajednicu:

-Podravka je kompanija koja ima izuzetan značaj u prostoru naše županije, ali važna je za cijelu Hrvatsku. Želim istaknuti činjenicu zadovoljstva trenutnim poslovnim rezultatima koje Podravka na tržištima diljem svijeta ostvaruje. Posebno je bilo važno istaknuti da smatramo da je postojeća vlasnička struktura u Podravci optimalna i izuzetno povoljna za lokalnu zajednicu jer udio države od 26 posto daje jednu određenu garanciju koja ide u smislu da se osim onog osnovnog zadatka, a to je stvaranje profita, ipak na neki način lokalnoj zajednici daje jedna potpora koju Podravka kao bitan gospodarski faktor daje. Smatramo da takav postojeći oblik vlasništva kompanije takav treba i ostati- jasna je poruka Korena.

Dodajom da država uskoro kreće u prvi val privatizacije odnoson prodaje svojih udjela u pojedinim tvrtkama. Na prodaju će biti udjeli u tvrtkama manji od 15 posto, a u nekima država ima i manje od jedan posto. U prvom krugu će na bubnju biti udjeli niza turističkih tvrtki, poput Arena Hospitalityja, gdje država planira uprihoditi 19 milijuna kuna od prodaje jedan posto udjela, od dionica FTB turizma se očekuje oko četiri milijuna kuna, od Tankerske plovidbe i Lagune 1,5 milijuna te milijun od prodaje 0,03 posto udjela u Maistri. Država bi najviše novca, oko 200 milijuna kuna, trebala dobiti prodajom 1,5 posto svog udjela u Hrvatskom telekomu.

Prodaja tvrtki koje nisu od posebnog državnog interesa, u kojima su državni udjeli veći od 15 posto, poput Podravke, Croatia osiguranja, Luke Rijeka ili Petrokemije, neće biti provedena u ovom ciklusu privatizacije.

s.kalajdžija/sjever.hr 23.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.