Now Reading:
Premijer na Renesansnom festivalu u Koprivnici, ali i u Podravci: Ohrabrujuće vijesti za gospodarstvo
Full Article 5 minutes read

Premijer na Renesansnom festivalu u Koprivnici, ali i u Podravci: Ohrabrujuće vijesti za gospodarstvo

Plenković

– Drago mi je da smo danaa su Koprivnici. Lijepa prigoda za još posjet Renesansnom festivalu, 14. po redu, ovaj put s interesantnom tematikom koja se zove „tortura“. Mi ćemo biti kratko ovdje tako da sve prođe dobro. Čestitam organizatorima, Turističkoj zajednici. Drago mi je da je po prvi put i ministar turizma ovdje na ovom važnom događaja za Koprivničko-križevačku županiju, ali i za turističku ponudu cijelog sjeverozapada Hrvatske – rekao je premijer Andrej Plenković u četvrtak kada je bio jedan od prvih posjetitelja Renesansnog festivala koji se od danas do nedjelje održava u Koprivnici.
No, glavni razlog posjeta bio je posjet Podravci te sastanak s čelnim ljudima Koprivničko-križevačke županije. Premijer je tako prvo stigao u Podravku gdje su ga dočekali s odličnim poslovnim rezultatima.
– Danas smo bili i u Podravci, čuli od Uprave Podravke jako dobre rezultate i u ovom prehrambenom, poljoprivrednom dijelu, isto tako u domeni Belupa, dakle farmaceutskom dijelu, i u pogledu dobiti i u pogledu novih tržišta, većeg zapošljavanja. To je sigurno ohrabrujuće za gospodarstvo i grada Koprivnice, a naravno i cijele Koprivničko-križevačke županije, ali i Varaždinske županije s obzirom na dio aktivnosti koji se odvija i u toj županiji, ali i diljem Hrvatske – izjavio je premijer.
Potom je u prostorijama županije uslijedio sastanak sa županom Darkom Korenom i gradonačelnikom Mišelom Jakšićem. Premijer kaže da je sastanak omogućio dobar uvid u prioritete ovog kraja, prije svega razvojne.
– Naravno, najvažnija je riječ tu o cestovnoj infrastrukturi i povezivanju Križevaca i Koprivnice pri čemu će i nadležno ministarstvo i Hrvatske ceste raditi maksimalne napore da se, ne samo projektna dokumentacija pripremi, nego da se taj projekt realizira i da cijelu tu žilu kucavicu kroz Podravinu učinimo korisnijom za sve županije koje su u ovom dijelu Hrvatske. Razgovarali smo i o pitanjima koja se odnose na obrazovni sustav, na investicije u škole, na investicije u sportske dvorane. Jednako tako i na pitanje gospodarenja otpadom, što je zbog Piškornice i svih aspekata realizacije tog projekta jedna tema koja je dug niz godina na dnevnom redu ove županije. I o poljoprivredi, stoga je sa mnom ovdje uz ministra Cappellija i ministra Horvat ministrica poljoprivrede Marija Vučković. U svakom slučaju, jedno dobro ozračje. Mi se veselimo da će Koprivnica biti domaćin idućega susreta Vlade Republike Hrvatske, župana, predsjednika Udruge gradova, Udruge općina u prosincu ove godine, upravo prije nego što se spoje uredi državne uprave sa županijama – završio je premijer.
Župan Koren informirao je premijera o određenim projektima, inicijativama koje se provode ili su u planu za provođenje u Koprivničko-križevačkoj županiji.
– Prije svega smo ga zamolili da da jednu snažnu podršku našim kapitalnim projektima. To je prije svega „projekt svih projekata“, nastavak gradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici. Nedavno smo imali sastanak s upravom Hrvatskih cesta da bismo jasno i precizno definirali korake i dinamiku realizacije tog projekta. Od premijera smo samo tražili podršku svega toga, određenu garanciju. Isto tako smo ga informirali o određenim projektima koji se provode u županiji u sektoru zdravstva, a to je izgradnja dnevnih bolnica. Isto tako energetska učinkovitost naših zgrada u okviru zdravstvenog sektora – rekao je Koren dodajući da se nekih 50-ak milijuna kuna planira realizirati do kraja ove i polovinom sljedeće godine.
– Isto tako smo ga informirali o inicijativi izgradnje pet školskih, sportskih dvorana koje zajedno s općinama planiramo izgraditi. Obzirom na činjenicu da je zakon o financiranju lokalne samouprave omogućio tu mogućnost i kreditnog zaduženja obzirom na povećane proračunske prihode, dakle, dogovorili smo s pet općina ove županije da idemo u sufinanciranje s 50 posto mi, 50 posto općina. Isto tako smo premijera upoznali s problematikom vezanom uz rudne rente koje su izuzetno važne našim jedinicama lokalne samouprave pa i samoj Županiji, obzirom da jedan veliki dio proračunskih prihoda naših jedinica se ostvaruje upravo iz tog izvora – rekao je župan ističući da je od premijera tražena podrška u realizaciji projekta Piškornica – regionalnog centra za gospodarenje otpadom.
– Do kraja ove godine trebali bi dobiti tzv. poziv ministra zaštite okoliša i objavu natječaja i negdje sredinom iduće, 2020. godine započeti gradnju tog velikog centra koji ima za cilj rješavanje pitanja otpada za prostor četiri županije sjeverozapadne Hrvatske, Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i naše. Iskoristili smo priliku još nekoliko momenata premijeru spomenuti, staviti naglasak na one ciljeve i planove koje imamo u idućoj proračunskoj godini. Ja se nadam da ćemo od njega i od Vlade dobiti podršku za realizaciju tih projekata – završio je Koren.

s.kalajdžija / sjever.hr

22.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.