Now Reading:
Radovi na ljekarni u Kolodvorskoj ulici završavaju krajem godine. Čačić: ‘Sramotno za Varaždinsku županiju da smo najkvalitetnije ljekarne dali u zakup, a zadržali loše i manje profitabilne, ali vratit ćemo ih’
Full Article 3 minutes read

Radovi na ljekarni u Kolodvorskoj ulici završavaju krajem godine. Čačić: ‘Sramotno za Varaždinsku županiju da smo najkvalitetnije ljekarne dali u zakup, a zadržali loše i manje profitabilne, ali vratit ćemo ih’

Od početka 2018. godine traje projekt „Energetske obnove zgrade Ljekarne Varaždinske županije u Kolodvorskoj ulici, financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4. – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Predviđeno trajanje projekta je do kraja 2020. godine, dok će vidljivi radovi koji se trenutno izvode na objektu biti gotovi do kraja ove godine.

Ukupna vrijednost projekta je 1.531.219,00 kuna (1.914.023,75 kuna s PDV-om), dok je vrijednost prihvatljivih troškova projekta 1.515.389,00 kuna, od čega bespovratna EU sredstva iznose 860.417,04 kuna ili 56 %. Kroz projekt energetske obnove zgrade ljekarne doprinijet će se smanjenju godišnje potrošnje energije za grijanje za 52,21 % te energije za hlađenje od 53,52 % u odnosu na godišnju potrošnju energije prije provedbe mjera energetske obnove.

Važnost spomenutog projekta posebno je istaknuo župan Čačić na konferenciji za novinare, kazavši kako je to mali korak za čovječanstvo, a veliki za varaždinske ljekarne. No, nije štedio ni riječi kritike usmjerene prema državi, ali i prema prethodnim potezima Županije kada su u pitanju ljekarne.

-Ovo je jedan od 46 projekata energetske obnove koji su ovog trenutka u realizaciji u Varaždinskoj županiji. To je jedina ljekarna čiji je osnivač županija koja u energetskoj obnovi koristi za te namjene europska sredstva što služi na čast instituciji ljekarni Varaždinske županije, koja je prepoznala mogućnost korištenja europskog novca i realizirala na svom centralnom i najprofitabilnijem objektu u jednoj ekskluzivnoj, Kolodvorskoj ulici. Ono što je loše i sramotno za Varaždinsku županiju je da smo sve svoje najkvalitetnije ljekarne dali u zakup, a zadržali ono što je loše i manje profitabilno. Ali, nekoliko njih smo tijekom prošle godine uspjeli vratiti i danas je 13 ljekarni u vlasništvu županije, a 13 je u zakupu. No, s istekom zakupa vratit ćemo ih sve, jednu po jednu. Prošle godine je za 20 posto povećan prihod i za 100 posto profit naših ljekarni. Kao i obično, država nije dala ništa, niti će dati išta. Ulaže Europa i Varaždinska županija, a ono malo što smo očekivali od države još je dodatno smanjeno – kazao je Čačić.

Zvezdana Petrović, ravnateljica Ljekarne Varaždinske županije pojasnila je kako radovi energetske obnove obuhvaćaju promjenu vanjske stolarije, rekonstrukciju vanjske ovojnice, sustav grijanja i hlađenja i venitilaciju te kako će se rezultati sasvim sigurno primijetiti na uštedi energenata.

M.Horvat/sjever.hr

21.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.