Now Reading:
Grad Samobor u samom vrhu po izdvajanju za poduzetnike
Full Article 3 minutes read

Grad Samobor u samom vrhu po izdvajanju za poduzetnike

beljak poduzetnici

Grad Samobor u samom je hrvatskom vrhu po broju poduzetnika, ali, kako pokazuju naše analize, i proračunskom izdvajanju za potpore poduzetnicima.

Po nedavno objavljenim podacima Fine, Samobor je sa 1.390 registriranih poduzetnika na desetom mjestu u Hrvatskoj, a – nakon Velike Gorice, drugi u Zagrebačkoj županiji. Samoborski poduzetnici zapošljavaju 7.591 ljudi, ostvarili su gotovo 5,5 milijuna kuna prihoda, od čega preko 259 tisuća kuna dobiti, po čemu su na 17. mjestu u zemlji.

‘Plasman među vodeće po ukupnom prihodu i neto dobiti poduzetnika još jedan dokaz kako su samoborski poduzetnici našli način da se uspješno bore s izazovima, od krize, odlaska radne snage na dalje. Potvrđuje to i kontinuirani pad broja nezaposlenih, a paralelno s time otvaranje novih obrta i trgovačkih društava te kontinuirana ulaganja u poslovanje’, ističe gradonačelnik Krešo Beljak.

Naša najnovija analiza u kojoj smo istražili koliko su gradovi prošle godine iz proračuna izdvojili za potpore poduzetnicima i obrtnicima, pokazuje pak da je Samobor, sa 69,3 kune po stanovniku, u prošloj godini bio prvak izdvajanja za poduzetnike u Zagrebačkoj županiji, te u prvih 20 na razini zemlje.

‘Grad Samobor prati poduzetnike različitim mjerama, podupirući nova zapošljavanja, kapitalna ulaganja i investicije te se na taj način stvara pozitivna okolina za njihov daljnji razvoj’, ističe Beljak.

Ove su godine, tako, sredstva za poticaje poduzetnicima povisili za 200 tisuća kuna, na preko milijun kuna, a povećali su i sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje u privatnom sektoru. Samo prošle godine su u tu svrhu osigurali 250 tisuća te rebalansom povećali sredstva za 15 tisuća kuna, dok su ove godine u startu izdvojili 265 tisuća te najavili kako će se iznos i povećavati, obzirom na interes. Potpore iznose od 4.000 do 6.000 kuna za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti te od 5.000 do 7.000 kuna za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti. Osim toga, kako bi dodatno potaknuli poduzetništvo i privukli investitore, Samobor i dalje nastavlja predvoditi u izdavanju građevinskih dozvola koje se mogu dobiti u rekordnih 11 dana. (M.P.D.)

www.sjever.hr/samobor.hr 21.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.