Now Reading:
PODRAVKA I DALJE NIJE NA PRODAJU: Ništa od prodaje državnog udjela u toj tvrtci
Full Article 2 minutes read

PODRAVKA I DALJE NIJE NA PRODAJU: Ništa od prodaje državnog udjela u toj tvrtci

podravka

Država kreće u novi val privatizacije, koji počinje već u rujnu. Tako u prodaju ide 90 tvrtki, koje će se prodavati u tri kruga. Prvi započinje sljedećega mjeseca, drugi do kraja godine, a treći početkom 2020., javlja HRT. Razlozi odluke o ulasku u novi ciklus privatizacije kriju se u akcijskom planu za ulazak u eurozonu, kojim se Hrvatska obvezala ubrzati prodaju svojih udjela u tvrtkama – prenosi Net.hr.

Na prodaju će biti udjeli u tvrtkama manji od 15 posto, a u nekima država ima i manje od jedan posto. U prvom krugu će na bubnju biti udjeli niza turističkih tvrtki, poput Arena Hospitalityja, gdje država planira uprihoditi 19 milijuna kuna od prodaje jedan posto udjela, od dionica FTB turizma se očekuje oko četiri milijuna kuna, od Tankerske plovidbe i Lagune 1,5 milijuna te milijun od prodaje 0,03 posto udjela u Maistri. Država bi najviše novca, oko 200 milijuna kuna, trebala dobiti prodajom 1,5 posto svog udjela u Hrvatskom telekomu.

Prodaja tvrtki koje nisu od posebnog državnog interesa, u kojima su državni udjeli veći od 15 posto, poput Podravke, Croatia osiguranja, Luke Rijeka ili Petrokemije, neće biti provedena u ovom ciklusu privatizacije. Iako se ranije spekuliralo o privatizaciji HEP-a, HAC-a i Hrvatske pošte. to zasad nije izgledno iako mirovinski fondovi, zbog manjka investicija, žele ondje uložiti novac.

www.sjever.hr/Net.hr 21.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.