Now Reading:
Trovanje, infarkt, gušenje… Evo kako možete sami sebi spasiti život u 5 naizgled bezizlaznih i opasnih situacija
Full Article 4 minutes read

Trovanje, infarkt, gušenje… Evo kako možete sami sebi spasiti život u 5 naizgled bezizlaznih i opasnih situacija

Dogodilo vam se ono najgore, a nikoga nema u blizini da vam pomogne? Osim što biste trebali čim prije nazvati 112, evo što još možete učiniti u hitnim i po život opasnim situacijama kada se možete osloniti samo na sebe.

Gušenje

Nađete li se u sitaciji da se gušite, a nitko vam ne može pomoći – pomozite si sami. Naime, ono što možete učiniti jest sami na sebi izvesti Heimlichov zahvat. Brzo pronađite stolac, radnu plohu u kuhinji ili neki drugi sličan komad namještaja te usmjerite gornji, mekani dio trbuha (odmah ispod rebara) na vrh stolca ili rub radne plohe. Potisnite prema gore i prema unutra i tako šest puta zaredom. Ukoliko ni nakon šest pokušaja ne možete disati, ponovo nazovite 112!

Srčani udar

Osjećate li bol i pritisak u prsnom košu koja se može širiti i na lijevu ruku (ali ne mora!), ne možete do zraka ili vas je obuzeo snažan osjećaj propasti, moguće je da se radi o srčanom udaru. (Žene češće imaju netipične simptome, poput jakog umora, mučnine, žgaravice i jakog znojenja.) Nazovite 112 i popijte 325 miligrama aspirina bez zaštitnog filma jer takav će se brže razgraditi i dospijeti u krvotok.

„Dok čekate pomoć legnite jer će tako vaše srce biti pod najmanjim opterećenjem. Čini li vam se da ćete se onesvijestiti, pokušajte se prisiliti na duboki kašalj. Duboki kašalj mijenja pritisak u grudnom košu i može imati sličan učinak kao masaža srca. Ponekad se dogodi da vrati srce u normalan ritam“, savjetuju stručnjaci.

Otrovanje

Najčešći razlog otrovanja zbog kojeg ljudi zovu broj hitne službe jest namjerno ili slučajno prekomjerno uzimanje lijekova (na vrhu liste su lijekovi protiv bolova, za spavanje i antidepresivi) te opasna izloženost sredstvima za čišćenje.

Neovisno o tome koliko ste bili izloženi štetnom djelovanju, nazovite Centar za kontrolu otrovanja prije nego bilo što poduzmete. Centar se nalazi u Zagrebu, a kontakt broj je 01 2348 342.

Nemojte na silu povraćati, niti na svoju ruku uzimati lijekove koji izazivaju povraćanje jer biste pod njihovim djelovanjem mogli povraćati satima. Osim toga, ako ste popili nešto što sadrži kiselinu ili drugu tvar koja vam je na putu do želuca oštetila grlo i jednjak, isto će se dogoditi kad uslijed povraćanja ponovo prođe tim putem.

Ugljični monoksid smrtonosan je plin bez boje i mirisa, koji svake godine uzme nekoliko života. Ugradite detektore koji će vam signalizirati moguću pojavu ovog plina u vašem domu.

U slučaju udisanja otrovnih supstanci, čim prije se udaljite iz kontaminiranog prostora. Ukoliko je otrov završio na vašoj koži, isperite ga i zovite u Centar za kontrolu otrovanja gdje ćete dobiti daljnje upute od stručnjaka.

Obilno krvarenje

Krv lipti iz vaše rane i vas sve više obuzima strah. Zdravom rukom, ručnikom, gazom ili bilo kojom tkaninom koja vam je pri ruci, snažno pritisnite ranu i održavajte pritisak dok krvarenje ne prestane. Ni u kom slučaju nemojte koristiti pribor za podvezivanje.

„Ukoliko se rana nalazi na bedrenom području, pritisnete li je rukom ili tkaninom vi ćete naprosto zatvoriti krvnu žilu iz koje teče krv. Međutim, podvežete li ranu zaustavit ćete protok krvi kroz sve krvne žile na tom mjestu zbog čega možete izgubiti nogu“, upozoravaju stručnjaci.

Jedini slučaj u kojem je opravdano podvezivati ranu jest kada sa sigurnošću možete ustvrditi da dijelu ekstremiteta ispod rane više nema spasa (na primjer, ako osoba u nesreći izgubi prst, ruku ili nogu…)

Alergijska reakcija

Ubod pčele, alergeni u nekim namirnicama ili lijekovi mogu biti smrtonosni čak i za ljude koji misle da nisu alergični. Simptomi uključuju svrab na jednom mjestu ili po cijelom tijelu, ponekad praćen osipom, naticanjem, a u težim slučajevima – naticanjem dišnih putova – što može ugroziti disanje. Ukoliko znate da ste alergični, sa svojim liječnikom morate napraviti plan što učiniti u slučaju nužde, a on će vam sigurno prepisati lijek koji ćete uzeti ako bude potrebno.

Čak i ako nemate ozbiljnu alergiju, budite spremni za moguću iznenadnu alergijsku reakciju na način da sa sobom uvijek imate tableta najjačeg dostupnog antihistaminika. Brzo djelujuće tablete počet će se boriti protiv alergijske reakcije dok čekate da stigne pomoć. Ali budući da vas antihistaminici mogu uspavati, nemojte se sami voziti u ambulantu hitne pomoći.

sjever.hr/vecernji.hr

20.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.