Now Reading:
Međimurska županija na korištenje predala nove prostore bivše vojarne čakovečkom HGSS-u
Full Article 4 minutes read

Međimurska županija na korištenje predala nove prostore bivše vojarne čakovečkom HGSS-u

HGSS Čakovec prostori bivše vojarne

Međimurska županija čakovečkom HGSS-u na korištenje je i službeno predala građevinu smještenu u kompleksu bivše vojarne u Čakovcu. Stavljanjem kompletnog objekta u funkciju HGSS Stanica Čakovec postala bi Centar za potrage na nacionalnoj razini – Centar izvrsnosti kao i Međunarodni centar za obuku potražnih timova – moglo se čuti u Maloj vijećnici Međimurske županije, što je potvrdio pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić. Ugovor o davanju objekta u vlasništvu Međimurske županije na korištenje Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja – Stanici Čakovec, potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnik HGSS Stanice Čakovec Neven Putar.

HGSS je jedna od temeljnih operativnih snaga sustava civilne zaštite, a Stanica Čakovec u srpnju ove godine proslavila je petu godišnjicu postojanja. Prema riječima pročelnika Putara, tijekom svih godina djelovanja u najvećoj se mjeri ulagalo u ljudstvo, kroz temeljitu i specijalističku obuku što je članovima omogućilo da se i više nego uspješno snalaze u zahtjevnim akcijama na području Hrvatske i izvan nje. „Sada je došao trenutak da počnemo ulagati i u infrastrukturu, što će nam biti veliki podstrek za nastavak našeg rada.“, kazao je te zahvalio županu Posavcu što je prepoznao njihovu dugogodišnju potrebnu novih prostora. Dodao je kako je Državna uprava za zaštitu i spašavanje čakovečkom HGSS-u u jednom od hangara u prostoru bivše vojarne već ustupila prostor za održavanje vježbi i držanje opreme, no preseljenjem u novi objekt njihov rad dobit će novu dimenziju.

Donja Dubrava kao budući Centar za obuku spašavanja na divljim vodama

Pročelnik nacionalne organizacije HGSS-a Josip Granić istaknuo je važnost potpore lokalnih struktura te objasnio da što je ta potpora veća, kvalitetnija su njihova rješenja u slučaju kakvih nepogoda ili ugroza. „Stvaranjem novih prostornih uvjeta HGSS Stanica Čakovec, kao jedna od 25 stanica HGSS-a na području Republike Hrvatske, dobit će novu razinu izvrsnosti. Projekt adaptacije objekta vrijedan je oko 3 milijuna kuna. Sredstva za projektnu dokumentaciju već smo osigurali te vjerujem da ćemo s radovima krenuti još ove godine.“, kazao je pročelnik Granić te naglasio stručnost čakovečkog članstva istaknuvši pritom Nevena Putara i njegovog potražnog psa kao jedan od najboljih timova na području Europe. Ujedno je najavio da, u sljedeće tri godine, na području općine Donja Dubrava HGSS planira uložiti oko 7 milijuna kuna iz Europskih fondova u Centar za obuku spašavanja na divljim vodama, što će biti prvi takav Centar u ovom djelu Europe. „Na sjever Hrvatske gledamo kao izvrsno mjesto za razvoj svojih sposobnosti, ali i daljnji razvoj općenito.“, zaključio je Granić.

Predstavnicima HGSS-a riječi hvale na svom njihovom trudu, vremenu i entuzijazmu koji ulažu u svoj rad, sve to čineći volonterski, uputio je župan Matija Posavec, istaknuvši kako itekako zaslužuju imati nacionalni Centar za potrage, kao i Međunarodni centar za obuku potražnih timova. „Ovo radimo s velikim zadovoljstvom, tim više jer je to korak naprijed u sigurnosti našeg stanovništva. Ovom objektu potrebna je temeljita obnova, no siguran sam da će HGSS iznaći sredstva i u roku od 3 godine svoje novo sjedište u potpunosti dovesti u funkciju. Novi edukativni centar bit će izvrsna prilika za brojne aktivnosti vezane uz sigurnost i prevenciju, ali i privlačenje i obuku novih članova.“, kazao je župan Posavec. Zadovoljstvo što je mogao pridonijeti u rješavanju dugogodišnje želje HGSS-ovaca, ali i ostalih dionika u sustavu civilne zaštite, izrazio je zamjenik župana, ujedno načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec. „Svi znamo značaj civilne zaštite te ogromnu ulogu Gorske službe spašavanja u tom sustavu.“, zaključio je.

Objekt u bivšoj čakovečkoj vojarni površine je 360 kvadratnih metara, a vrijednost se procjenjuje na 1,6 milijuna kuna. Međimurska županija HGSS Stanici Čakovec daje ga na korištenje bez naknade i na razdoblje od 15 godina.

Potpisivanju Ugovora nazočila je i zamjenica župana Sandra Herman, kao i voditelj Službe civilne zaštite Čakovec Ladislav Söke, tajnik HGSS Stanice Čakovec Miodrag Novosel te članovi Josip Naranđa Nikola Želimorski.

www.sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr 20.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.