Now Reading:
Kovač: Ništa ne tajim, imovinu sam stekao na zakonit način
Full Article 4 minutes read

Kovač: Ništa ne tajim, imovinu sam stekao na zakonit način

kovač

Potaknut napisima u lokalnom tjedniku, vezanim uz njegovu imovinu, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, u utorak je na konferenciji za novinare održanoj u čakovečkoj Gradskoj vijećnici novinarima predočio svoju imovinsku karticu.

Kako je tom prilikom rekao, u potpunosti podržava slobodu medija, te smatra da dužnosnici i svi koji obnašaju javne funkcije i upravljaju javnim novcem trebaju biti pod posebnim medijskim reflektorima, no također moraju imati i pravo reagirati na svako sustavno iznošenje neistina, pogotovo onih koje se tiču njegove obitelji.

Imovina koju ima moja obitelj i ja stečena je na zakonit način. Prije nego što sam postao gradonačelnik 12 godina bio sam vlasnik trgovačkog društva koje je svake godine poslovalo s dobiti, rekao je Kovač. Moja supruga radila je u Austriji, kao i cijela njena obitelj, te smo prije ženidbe oboje imali sređen život. Kuću u kojoj živimo, a kraj koje se i nalazi čestica za koju je insinuirano da je stečena na zakonski dvojben način, 2005. godine od pokojne majke naslijedila je supruga. „Ona se počela graditi krajem 60tih godina prošlog stoljeća te je već onda ta čestica ograđena, kao i uostalom sve ostale u ulici. Godine 1971. obitelj supruge kupuje tu kuću, zajedno sa ogradom koja tamo stoji već pola stoljeća.“, naglasio je Kovač.

Prošle godine drugi stanari inicirali su da Grad prizna postojeće stanje, odnosno da te čestice temeljem instrumenta dosjelosti pokloni stanarima. „Na to nisam pristao, već sam odlučio da se te čestice prodaju te sam se u potpunosti izuzeo iz procesa. Nakon provedenog postupka tu česticu moja je supruga kupila i platila 33.424,61kuna.“, rekao je Kovač. To je uobičajen i zakonit način prodaje zemljišta manje vrijednosti.

O kupnji automobila, gradonačelnik Stjepan Kovač rekao je da se radi o rabljenom vozilu marke BMW, u trenutku kupnje vrijednom 300 tisuća kuna. Za staro je vozilo dobio 120 tisuća kuna, dok je za ostatak iznosa uzeo kredit koji otplaćuje. To je jedino obiteljsko vozilo koje posjeduju, a kreditne obveze normalno podmiruje. „Iako je vozilo u vlasništvu leasing kuće, unio sam ga u imovinsku karticu, što nisam bio obavezan i to iz razloga jer nemam što skrivati.“

„Što se tiče bazena, riječ je o investiciji za koju nije potrebna građevinska dozvola. No, najvažnije je da njegovu gradnju financira tast, a ne ja ili moja supruga. Cijeli je život zajedno sa pokojnom svekrvom naporno radio u Austriji, štedio je, posjeduje nekoliko nekretnina te je odlučio unucima poklonit bazen. Naravno za sve ima dokumentaciju i račune.“, završio je Kovač.

I na kraju, ponovio je da je svu imovinu stekao na zakonit način, da ima svu potrebnu dokumentaciju te da se sve to može provjeriti.

www.sjever.hr 20.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.