Now Reading:
Sveučilište u Zagrebu skočilo među prvih 500
Full Article 2 minutes read

Sveučilište u Zagrebu skočilo među prvih 500

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu uspjelo se vratiti među 500 najboljih sveučilišta u svijetu, na poziciju koju je posljednji puta zauzimalo 2016. godine, piše Jutarnji list.
Na ovogodišnjoj, netom objavljenoj Šangajskoj listi, najpoznatijem rangiranju svjetskih sveučilišta koje se temelji na pokazateljima znanstvenog i istraživačkog rada, Zagrebačko sveučilište zauzelo je poziciju između 401. i 500. mjesta, a posljednje je dvije godine bilo između 501. i 600. mjesta. Pozitivna je vijest da Hrvatska prvi put na ovoj prestižnoj listi ima dva sveučilišta, jer se na nju svrstalo i Sveučilište u Splitu, između 701. i 800. mjesta.
Već tradicionalno, punih 16 godina, Sveučilište Harvard drži, po šangajskim kriterijima, mjesto svjetskog sveučilišta broj jedan. Slijede ga Stanford i Cambridge, potom Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Kalifornijsko sveučilište u Berkeleyju. Američka sveučilišta i dalje dominiraju listom: njihovih je 16 sveučilišta na prvih 20 pozicija.
Pozitivnu vijest za Sveučilište u Zagrebu ovaj je put za Jutarnji list rado komentirao rektor Damir Boras.
– Rast Sveučilišta u Zagrebu na šangajskoj ljestvici očekivali smo dulje vremena. Jako smo zadovoljni ovim plasmanom, a veseli me i uspjeh Sveučilišta u Splitu. Bivši i sadašnji rektor ulagali su velike napore i puno su učinili za razvoj sveučilišta, na čemu im čestitam – kaže rektor.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ovom se prigodom odlučila za čestitku Sveučilištu.
– Čestitam Sveučilištu u Zagrebu i Sveučilištu u Splitu na pozitivnim pomacima na međunarodnoj rang-listi sveučilišta. Ogroman je razvojni potencijal na hrvatskim sveučilištima i treba ga potaknuti da bude međunarodno konkurentan i pridonosi razvoju Hrvatske – izjavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
U tom smjeru, dodala je, idu i programski ugovori koje Ministarstvo sklapa s visokim učilištima i znanstvenim institutima jer se, pored redovitog financiranja, jedan dio osigurava temeljem rezultata u znanstvenoj i nastavnoj djelatnosti. Financiranje putem programskih ugovora, tvrdi Divjak, osigurava 17 posto više sredstava u odnosu na prethodno razdoblje. Zaključuje kako sveučilište u sklopu svoje autonomije mora osigurati njegovanje izvrsnosti.

sjever.hr / jutarnji.hr

19.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.