Now Reading:
Preložani, uništimo ambroziju!
Full Article 2 minutes read

Preložani, uništimo ambroziju!

ambrozija

Grad Prelog poziva sve vlasnike i posjednike zemljišta na provođenje mjera i aktivnosti usmjerenih na uništavanje ambrozije. Podsjećaju se svi vlasnici i posjednici zemljišta da su se obavezni pridržavati Naredbe o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.), koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u cilju njezinog suzbijanja i sprečavanja daljnjeg širenja. Mole se svi građani, da podatke o lokacijama zakorovljenih površina ambrozijom dojave u Grad.

Ambrozija u posljednjih 20 godina predstavlja glavni korov u zemljama središnje  i jugoistočne Europe. Prvenstveno  je problem jer je jedan od najagresivnijih  izvora alergena te kao takva predstavlja zdravstveni problem za stanovništvo. Svaki četvrti stanovnik planeta Zemlje pati od polenske alergije, a svaki osmi je alergičan na polen ambrozije. Ambrozija uzrokuje vrlo neugodne reakcije poput kihanja, otežanog disanja, svrbeža nosa, pojavu vodenog iscjetka i otečenost kapaka.U našim krajevima niče sredinom travnja, cvatnja započinje sredinom srpnja i traje sve do prvih mrazeva. Oprašuje se vjetrom.

Ambrozija obično raste pokraj putova i cesta, željezničke pruge, uz potoke i kanale, u zapuštenim dvorištima, vrtovima, poljoprivrednim površinama, uz rubove šuma, na svim neodržavanim površinama s dovoljno sunca. Ambroziju je najbolje suzbijati mehanički čupanjem ili košnjom u vrijeme dok su biljke male. Uoči li se ambrozija u cvatu preporuča se biljku odrezati i spaliti, kako se eventualno već zrelo sjeme ne bi širilo dalje te tako prenijelo ambroziju na nove površine.

www.sjever.hr/prelog.hr

Input your search keywords and press Enter.