Now Reading:
POLICIJA UPOZORAVA! Građani, čuvajte se vještih prevaranata – po ovom ćete ih prepoznati
Full Article 2 minutes read

POLICIJA UPOZORAVA! Građani, čuvajte se vještih prevaranata – po ovom ćete ih prepoznati

provala

Jeste li bili u banci u posljednjih mjesec dana? Jeste? Zovemo vas iz banke, moramo provjeriti je li novac koji ste podigli krivotvoren, čest je scenarij kojim se prevaranti pokušavaju domoći nečijeg novca.

Telefonom “pripreme teren” i kažu da će poslati nekoga po novac, a taj može biti na vratima već za pet minuta, prenosi Večernji list.

– Nakon što kažu da će doći po novac, treba odmah nazvati policiju na 192, a prevarantu reći da malo pričeka. Tako se policiji može pomoći da uhvati prevaranta – savjetuje Velimir Tišma, voditelj Službe prevencije zagrebačke policije.

Najčešće žrtve prevara su stariji ljudi koji sami žive, a prevaranti iskoriste njihovu lakovjernost.

– Bankari nikad neće doći nekome doma provjeravati njegov novac. Mnogi misle da je netko od susjeda odao da imaju novac doma, no istrage su pokazale da su prevaranti najčešće slučajno odabrali žrtve, iz telefonskog imenika, metodom pokušaja – rekao je Tišma.

Česta meta su oni koji ušteđevinu čuvaju kod kuće. No prevaranti su vješti i uspjeli su nagovoriti ljude da podignu novac iz banke pa su iz “druge banke” došli “provjeriti ga”. Ne sumnjajući da se radi o prevari, žena je mužu dodala i drugi novac da ga “provjere” pa je prevarant odnio više nego što je planirao. Prevaranti su i vrlo domišljati. Jedan je po omotnicu s novcem poslao taksista.

No lopovi starije vrebaju i u banci.

– Najčešće im ukradu novac na ulasku u tramvaj ili autobus, u metežu ili tijekom gužve. Tada lako posegnu u nečiju torbu ili džep – upozorava Tišma.

www.sjever.hr/aktualno.hr/večernji.hr 17.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.