Now Reading:
Koji gradovi najviše izdvajaju za vrtiće
Full Article 5 minutes read

Koji gradovi najviše izdvajaju za vrtiće

festival dj vrtica

U top 10 gradova s najvećim izdvajanjem za vrtiće u prošloj godini su još i Oroslavje, Dugo Selo, Bjelovar, Varaždinske Toplice, Mursko Središće, Knin, Kaštela i Novi Marof. Gleda li se pak izdvajanje za predškolsko obrazovanje u odnosu na broj stanovnika, tu su još Samobor, Knin, Poreč, Prelog i Sveta Nedjelja.

Prema prošlogodišnjem istraživanju, u preko 150 hrvatskih općina mališani nisu imali priliku ići u vrtić, jer vrtića nema. A negdje gdje ih i ima, nisu dovoljno veliki da prihvate svu djecu. To je i bio jedan od razloga zašto je kroz EU novac pokrenut projekt kojim će se omogućiti jednaka dostupnost vrtića za svu djecu, a ne samo ovisno o tome je li grad ili općina bogata ili siromašna. Zato trenutačno nema grada u kojem se ne gradi vrtić, a velikim dijelom su gradnje ciljane na općine, tj. ruralna područja, kako bi se i tamo pružila prilika mališanima pohađati vrtić. Cilj EU je da do sljedeće godine 95 posto djece pohađa vrtić.

Diljem Hrvatske gradi se, tako, ili obnavlja oko 500 vrtića, a njih oko 200 je u naseljima do 5.000 stanovnika, jer se kroz Program ruralnog razvoja u manjim mjestima žele unaprijediti životni i radni uvjeti, te osigurati kvalitetna komunalna i društvena infrastruktura.

Gradovi također idu u tom smjeru, neki od vrtića od lani su otvoreni, velik broj je obnovljen i dograđen, sve je više djece upisano, liste čekanja su sve manje, a negdje ih i nema. Veći problem je trenutačno u gradovima u koje se useljavaju nove obitelji s djecom. Osim gradnje i proširenja, mnogi se i vrtići energetski obnavljaju u cilju smanjenja potrošnje energije. Osim što je cilj upisati svu djecu koja žele pohađati vrtić, poduzima se i niz mjera za podizanje kvalitete predškolskog obrazovanja. Pa se produljuje boravak djece u vrtićima, omogućava učenje stranog jezika, uvode pomoćnici kako bi se i djeci s poteškoćama u razvoju omogućilo uključivanje u redovne odgojno-obrazovne skupine i niz drugih aktivnosti. u cilju daljnjeg poticaja da sve više djece upisuje vrtić, za roditelje se sve više subvencionira cijena vrtića, ponegdje to gradovi rade i za boravak djecu u privatnim vrtićima, dok se u nekim gradovima vrtići i ne plaćaju. 

Grad Oroslavje je treći grad u Hrvatskoj prema visini izdvajanju proračunskog novca za predškolsko obrazovanje u prošloj godini, deseti gleda li se taj udjel prema glavi stanovnika. Trenutačno se iz gradskog proračuna za dječje vrtiće izdvaja dva milijuna kuna na godišnjoj razini.

– U gradu Oroslavju imamo dva dječja vrtića koje pohađa oko 150 mališana, čemu možemo pribrojiti još 25 u maloj školi i 20 u igraonici.  Roditelji smještaj u vrtiću plaćaju 640 kuna za prvo dijete, za drugo 400, a za treće je besplatno i s time smo grad s najjeftinijim dječjim vrtićem u Hrvatskom Zagorju. Također, osim što subvencioniramo i pomoćnike u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju,  ne radimo razliku niti u cijeni koju grad izdvaja za djecu bilo u privatnom, bilo u gradskom vrtiću, te je iznos koju grad plaća po djetetu  960 kuna, odnosno 1200 za drugo dijete, a za treće i svako daljnje cijenu vrtića grad pokriva u potpunosti.
Ulaganje djecu i obitelji nema alternativu i drago nam je da možemo i kao grad svojim odlukama utjecati na pozitivne demografske trendove. Također uvjeren sam da se svaka uložena kuna u djecu višestruko vraća i da je potrebno da sve razine vlasti i institucija ulože dodatne napore u tom smjeru, posebno u ovim vremenima koja su za roditelje financijski, ali i vremenski iznimno zahtjevna – komentira gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak.

Međimurska županija najviše izdvaja za predškolsko obrazovanje

Međimurska županija s izdvojenih 0,24 posto iz prošlogodišnjeg proračuna najviše izdvaja među županijama u predškolsko obrazovanje. Slijede Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Splitsko-dalmatinska i Sisačko-moslavačka županija, koje i jedine imaju izdvajanja veća od 10 posto, pokazuju podaci o izvršenju proračuna. S izdvojenih 3,69 kuna po stanovniku Međimurska županija predvodi i u ulaganju u predškoslko obrazovanje u odnosu na broj stanovnika, a daljnji redosljed prvih pet je isti kao i u poretku postotnog izdvajanja iz proračuna. 

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr 14.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.