Now Reading:
U Samoboru 3858 Spačeka iz 40 država
Full Article 6 minutes read

U Samoboru 3858 Spačeka iz 40 država

spacek

U Samobor je došlo 3.858 vozila iz čak 40 država, a došlo ih je pogledati oko 4.000 posjetitelja u 6 dana.

Da je 23. svjetski susret Spačeka u Samoboru, prvi put održan u Hrvatskoj, bio „pun pogodak“ i da je svojim doprinosom turističkom imidžu naše zemlje zaista zavrijedio to da ga je Hrvatska turistička zajednica svrstala u 30 top događaja u Hrvatskoj, potvrđuju, sada kada je manifestacija iza nas, svi pokazatelji.

Kao što su organizatori iz Hrvatskog 2cv Citroen kluba i željeli, oborili su rekord u broju okupljenih vozila izvan Francuske. Uz 8.000 u Francuskoj, do sada je rekord držao Vinadio u Italiji, gdje je 2003. godine bilo 3.765 vozila, a u Samobor je došlo 3.858 vozila iz čak 40 država! U njima je stiglo i više od 8.000 spačekista, a došlo ih je pogledati još i 4.000 posjetitelja u 6 dana.

Oboreni su još neki rekordi, jer je najmlađi sudionik bio tek 3 mjeseca star, a najstariji je imao 86 godina!

Možda smo „potukli“ i rekord u broju kišnih dana, jer smo samo jedan dan bili bez kiše, no zasigurno smo potukli i rekord u zabavnim programima. Nastupilo je 6 rock’n’ roll bandova i 2 DJ-a, a živopisnost našega folklora pokazali su im Samoborci okupljeni u KUD-u: Mladost i udruzi Etno Fletno. U raznim natjecanjima, sudjelovalo je oko 200 ljudi, a nagrade su podijeljene u čak 20 kategorija. Svi sudionicu bili su uključeni u tombolu, u kojoj je podijeljenom 20 vrijednih nagrada, a spekli smo i podijelili i ukusnog vola na ražnju, što većina sudionika još nikad nije niti vidjela, a kamo li kušala!

Spačeki su ušli i u Samoborski muzej na izložbi ilustracija slovenske likovne umjetnice Nataše Gregorič pod nazivom “Šareni svijet Spačeka”, koja je jednostavno objasnila: Šareni smo i drugačiji, ali svi jednaki po srcu, dobroti i veselju! A i sama spačekistica, Nataša je vodila likovne radionice, koje su okupljale oko 30-ero djece svaki dan. A za poslijepodnevni program za djecu (i ne samo njih) svakodnevno su brinuli lokalni mađioničari i cirkusanti.

Veliku logističku podršku imali su i oni (nesretniji) čija vozila nisu izdržala naporan put, pa je čak 111 vozila popravljeno u mehaničarskoj radionici, u kojoj asmo osigurali alat i stručnu pomoć.

Za vrijeme Susreta, organizirana su dva defilea. Po 100 Spačeka prošlo je Samoborom i Zagrebom, uz veliki interes publike za ova neobično maštovito uređena i preuređena vozila. Za one koji su poželjeli dodatnog adrenalina, bio je organiziran Off Road Žumberak, na koji je pošlo (i vratilo se) 30 vozila.

U Samoboru je za vrijeme Susreta snimljena i Povijesna fotografija u povodu 100. obljetnice Citroena. Stotinu Spačeka iscrtalo je zaštitni znak Citroena, a njihovi vlasnici svojim su tijelima ispisali brojku 100. To je ujedno i nova razglednica Samobora, uz još dvije također snimljene iz zraka na Susretu.

Hrvatski 2CV Citroen klub je po završetku Susreta za sudionike organizirao i dvije atraktivne hrvatske rute, jadransku, koja je nakon pet dana završila u Splitu i kontinentalnu, koja je završila nakon pet dana u Boroviku, a sudionici su još i šestoga dana bili gosti Grada i lokalnih sponzora u Osječkoj Tvrđi.

Imali smo i jednu nesreću ali sa sretnim završetkom. Za vrijeme kratkotrajnog nevremena s jakom kišom, vjetrom i munjama, od udara groma u mobitel na otvorenom, stradalo je troje Nijemaca u kampu Spačeka, dvoje s lakšim, a jedan s težim opeklinama. Pružena im je prva pomoć i samoborska hitna pomoć prevezla ih je u Zagreb u bolnicu, gdje su zbrinuti i odmah su bili izvan životne opasnosti. Dvoje lakše ozlijeđenih ubrzo su pušteni i otputovali su kući u Njemačku, kamo je u bolnicu prevezen nakon nekoliko dana i treći ozlijeđeni, koji se do sada također oporavio.

Uz članove Hrvatskog 2cv Citroen kluba (i njihove obitelji) u održavanje ove najveće manifestacije u Zagrebačkoj županiji u ovoj godini, uključilo se i 150 domaćih i inozemnih volontera bez kojih, ističu organizatori, ovako veliku i složenu organizaciju ne bi mogli ovako uspješno završiti i na tome su im neizmjerno zahvalni. Naravno, posebno su zahvalni i Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji te Turističkoj zajednici grada Samobora i Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, koji su im također pomogli na razne načine.

Pored reklamnog materijala i poklona sponzora (kojima su organizatori zahvalni za svesrdnu pomoć), na Susretu su organizatori sudionicima podijelili i 50.000 litara vode!

Uoči 23. svjetskog susreta Spačeka, održane su dvije konferencije za medije: 14. svibnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagreb i 2. srpnja u Etno selu Mirnovec, kada je obilježeno 100 godina marke Citroen i najavljen Susret u Samoboru.

Organizatori su zahvalni novinarima i predstavnicima medija iz zemlje i inozemstva, što su prepoznali atraktivnost ove manifestacije i interes publike i adekvatno ju popratili. Uz društvene mreže, koje su i dalje „okupirane“ Spačekima, o 23. svjetskom susretu Spačeka u Samoboru izvještavao je redovito dnevni domaći tisak i specijalizirani magazini te svakodnevno lokalne i brojne druge radio i TV stanice iz zemlje i šire regije.

Za vrijeme održavanja 23. svjetskog susreta Spačeka, u Samoboru su, kao i u okolici, bili popunjeni smještajni kapaciteti (nisu svi spačekisti noćili u Kampu Spačeka) i ugostiteljski objekti, iznad očekivanja poslovale su trgovine, a pozitivna energija ušla je u sve pore Grada Samobora. U Samoboru i Zagrebu još i sada su se zadržali neki Spačeki i njihovi vlasnici (uglavnom iz inozemstva), a javljaju nam iz cijele Hrvatske da spačekisti i dalje, u vlastitom aranžmanu, putuju Lijepom našom, a spačekisti ističu i gostoljubivom, domovinom.

Organizatorima je bilo najvažnije da sudionici budu zadovoljni, u čemu su i uspjeli (provjerite na društvenim mrežama) te poručuju: – Vidimo se za dvije godine u Švicarskoj, na 24. svjetskom susretu Spačeka!

I još nešto, ako ste prepoznali da po svom opredjeljenju i načinu života, pripadate ovoj velikoj svjetskoj obitelji, pridružite im se. Kupite svog Spačeka i upišite se u Hrvatski 2cv Citroen klub!

www.sjever.hr/samobor.hr 13.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.