Now Reading:
Vladavina ‘staraca’, veze i poznanstva, a ne sposobnost te nedostatak sadržaja, problemi su koji muče mlade u Varaždinskoj županiji
Full Article 3 minutes read

Vladavina ‘staraca’, veze i poznanstva, a ne sposobnost te nedostatak sadržaja, problemi su koji muče mlade u Varaždinskoj županiji

Povodom Međunarodnog dana mladih koji se prema odluci UN-a od 1999., svake godine obilježava 12. kolovoza, Savjet mladih Varaždinske županije organizirao je 2. konferenciju savjeta mladih Varaždinske županije.

Ovoga su puta domaćini bili Grad Lepoglava i Savjet mladih grada Lepoglave, a konferenciji su prisustvovala 23 sudionika iz 7 od 10 osnovanih općinskih i gradskih savjeta mladih s područja Varaždinske županije.

U fokusu Konferencije bila je analiza dosadašnjeg rada Mreže savjeta mladih Varaždinske županije, koja predstavlja neformalnu inicijativu mladih, a uključuje sve osnovane lokalne savjete mladih s područja Varaždinske županije. Analizu je prezentirao predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije, Lovro Lukavečki.

-Iza nas je točno godina dana aktivnog rada na izgradnji zajedničke platforme u obliku Mreže savjeta mladih Varaždinske županije. Intenzivno smo radili na jačem povezivanju i informiranju lokalnih savjeta mladih, zajedničkoj analizi postojećih problema te zagovaranju interesa mladih prema institucijama i tijelima vlasti. Nakon godinu dana mogu reći kako su već sada vidljivi konkretni rezultati. Želja nam je nastaviti kontinuirano nadograđivati platformu, te ćemo kao Savjet mladih Varaždinske županije i dalje biti pokretač pozitivnih promjena u Varaždinskoj županiji-kazao je Lukavečki.

U ime inicijative Grad Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022., Monika Melnjak predstavila je istraživanje o potrebama i problemima mladih, koje je provedeno na području Grada Varaždina i Varaždinske županije. Između ostalog, Melnjak je istaknula kako mladi kao najveće probleme percipiraju nedostatak životne perspektive, važnost „poznanstava i veza“, a ne sposobnosti i stručnosti te vladavinu „staraca“ i nedostatak sadržaja za mlade.

U drugom dijelu konferencije održana je panel rasprava „Kako je kod nas?“ koju je moderirao zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač, a panelisti su bili Nino Preložnjak iz inicijative Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih, Hrvoje Novak, predsjednik Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije, Mario Žuliček, predstavnik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.

Kroz zanimljivu diskusiju, uz uključivanje ostalih sudionika, panelisti su raspravljali o potrebama mladih u njihovim sredinama, aktivizmu mladih u današnjem društvu, građanskoj i političkoj pismenosti mladih, te načinima provedbe lokalnih i regionalnih programa za mlade.

-Sve više aktivnosti, koje iniciraju kako Savjet mladih Varaždinske županije, tako posredno i lokalni savjeti mladih, uvelike pomaže u boljem pozicioniranju mladih u društvu zbog čega ih se više ne percipira kao problem nego kao dio rješenja. Iako su dionici iz javnog sektora puno toga osigurali za mlade, još uvijek moramo poraditi na konkretnijem uključivanju mladih u procese donošenja odluka, ali i na prepoznavanju njihove nemjerljive uloge u razvoju lokalne zajednice – zaključio je na kraju konferencije zamjenik gradonačelnika, Hrvoje Kovač.

sjever.hr

12.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.