Now Reading:
Otvoren obnovljeni nadvožnjak u Gospodarskoj, a Leverić, Stričak i Avar već najavili nove investicije
Full Article 5 minutes read

Otvoren obnovljeni nadvožnjak u Gospodarskoj, a Leverić, Stričak i Avar već najavili nove investicije

Nakon nekoliko mjeseci sveobuhvatnih radova, odnosno obnove kolnika, nogostupa, odvodnje, ograde i javne rasvjete, od danas je na radost vozača ponovo otvoren nadvožnjak u Gospodarskoj ulici u Varaždinu.

Radovi su vrijedni oko šest milijuna kuna, izveli su ih djelatnici tvrtke Colas, a u potpunosti su ih financirale Hrvatske ceste, stoga je na otvorenje stigao i član Uprave Hrvatskih cesta, Alen Leverić.
-Još prije nekoliko mjeseci sam rekao da Grad Varaždin i Varaždinsku županiju čeka veliki cestovni investicijski bum, a ovo je jedan od projekata. Naravno, imamo veliki broj projekata koji slijede – od rotora Koprivnička-Međimurska, pa u Hrašćici, imamo zaobilaznicu u Novom Marofu…Svi projekti u ovoj županiji idu svojim tijekom, sredstva su osigurana i grad Varaždin i Varaždinska županija su jedno veliko gradilište – rekao je Leverić.
-Treba naglasiti da je prošli mjesec bio jedan od najkišovitijih mjeseci u godini, teško je u takvim uvjetima raditi, ali moram pohvaliti i izvođače i tim Hrvatskih cesta jer je nadvožnjak napravljen prije ugovorenog roka, bez obzira na vremenske uvjete. Zahvat je bio širok, dubok, a sve je napravljeno u najboljem mogućem redu.
Ono što nas očekuje u narednom periodu je da će na državnoj cesti D2, od granice sa Slovenijom pa sve do Ludbrega, gotovo svi pješački prijelazi biti označeni jer je sigurnost sudionika u prometu najvažnija – tako je već sada u Sračincu, Petrijancu, Cestici, Trnovcu. Podižemo razinu sigurnosti na svim dionicama cesta u ovoj županiji, a nakon odluke Vlade, krenut ćemo i s novim investicijama na području Međimurske županije. Sjever Hrvatske je veliko gradilište – zaključio je Leverić.

Otvorenju nadvožnjaka nazočio je i saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je podsjetio:
-U svibnju prošle godine pozvali smo direktora Hrvatskih cesta Josipa Škorića u obilazak Varaždinske županije. Obišli smo tada Općinu Breznica, zbog projektiranja i izgradnje nogostupa koja bi trebala krenuti krajem ove ili početkom iduće godine, a obišli smo i područje Općine Visoko, odnosno županijsku cestu od Breznice do Sudovca jer je državna cesta od Sudovca do Možđenca nekoliko godina bila zatvorena i sav promet je išao preko županijske ceste. Tražili smo pomoć HC-a da se uključe u saniranje te ceste, a obišli smo potom i novomarofsko područje zbog projektiranja izgradnje istočne obilaznice. Završili smo obilazak upravo ovdje, na ovom nadvožnjaku i tada je odgovoreno da se krene u obnovu. Godinu i par mjeseci nakon tog posjeta sa zadovoljstvom mogu konstatirati da je nadvožnjak obnovljen- tada sam naglasio da me veseli dinamika rada Hrvatskih cesta, što se s jedne strane projektira, održavaju postojeće i grade nove ceste – istaknuo je Stričak i dodao:
-Naglasak je bio na izgradnji brzih cesta pa je tako već ishođena lokacijska dozvola za izgradnju brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava. Nadam se da će do sredine iduće godine sva dokumentacija biti gotova. Na području Varaždinske županije trebale bi se graditi četiri brze ceste, a ova prema Ivancu trebala bi biti prva.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar pak je istaknuo je da je zadovoljan što su radovi završeni i prije roka te dodao da se i u ovom slučaju pokazalo da vertikala vlasti funkcionira na pravi način.

-Dobra suradnja države, Hrvatskih cesta i Grada Varaždina rezultirala je time da smo u potpunosti obnovili i ovaj drugi nadvožnjak pa sad imamo dva nadvožnjaka obnovljena i u funkciji. Sve se to odvija prije Špancirfesta, tako da ne bude nikakvih prometnih zastoja u gradu kad krene ona prava gužva krajem kolovoza – rekao je Avar te najavio da su u planu i radovi u Biškupečkoj ulici.
-Tempiramo radove da ne poremetimo promet za vrijeme Špancirfesta, a zajedno s državom planiramo i nove investicije pa smo razgovarali i o rotoru u Hrašćici. Obnova ulica i nogostupa u gradu ide po planu i za sad, uz ova dva nadvožnjaka, uz rotore i onih planiranih 16 ulica, sad imamo neke pokazatelje da će 13 ili 14 ulica sigurno biti izvedeno do kraja godine – zaključio je Avar. Alen Leverić posebno je istaknuo važnost još jednog projekta u gradu Varaždinu, a to je izgradnja rotora na vrlo prometnom i, pokazalo se, opasnom raskrižju Međimurske i Koprivničke ulice na Banfici.

-Riječ je o projektu koji financira Europska unija, a vrijednost je veća od 6 milijuna kuna. Rade se idejna rješenja, slijedi skupljanje projektne dokumentacije i onda će krenuti izgradnja. Kao član uprave Hrvatskih cesta zadužen za ovo područje, ovdje kažem da će se rotor početi graditi sljedeće godine. Mogu se očekivati gužve, ali zahvaljujući ekipi koju imamo u Hrvatskim cestama i policiji sigurno neće biti većih zastoja. Tu je zapravo riječ o dva rotora od kojih će jedan biti malo sjevernije, a očekujem da će njihovom izgradnjom biti omogućen bolji i lakši promet u gradu – rekao je Leverić i najavio još jedan projekt.
-Slobodna zona Varaždin je jedna od žila kucavica gospodarstva ove županije, u prošlosti je tamo bio prometni kolaps, a Hrvatske ceste donijele su odluku da se ide u izgradnju rotora. Posluži li vrijeme, rotor će se početi graditi u rujnu ili listopadu.

a.kučić/sjever.hr

09.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.