Now Reading:
Sve češće srčani udar pogađa i one ispod 30 – na udaru posebno partijaneri!
Full Article 2 minutes read

Sve češće srčani udar pogađa i one ispod 30 – na udaru posebno partijaneri!

Infarkt ne pogađa samo osobe srednje i starije životne dobi iako je tada najčešći. Danas imate bolesnika s 20 i nešto godina koji su već preboljeli srčani udar, a to je posljedica suvremenog načina života i nepridržavanja pravila primarne prevencije, objašnjava dr. med. Dražen Šebetić, specijalist internist i subspecijalist kardiolog, prenosi Večernji list.

Da bolujemo od neke srčane bolesti ne moramo odmah znati, a neke ćemo simptome dugo ignorirati i pripisati ih nekim manje ozbiljnim komplikacijama. Ovo se osobito odnosi na osobe mlađe od 30 godina, koje niti ne pomišljaju da bi u toj životnoj dobi mogle oboljeti od srčane bolesti.

Na ove simptome trebate odmah reagirati

Srčani simptomi su prije svega vezani uz zaduhu u naporu, uz bol u prsnom košu ili razne poremećaje ritma koje ljudi osjećaju.

Bilo da se radi o poremećajima ritma tipa ekstrasistola kada dolazi do osjećaja preskakanja srčanoga ritma ili da se radi o nekakvim paroksizmima tahikardija kada dolazi do nagle pojave brzih otkucaja srca. To su najčešći simptomi koji prate srčane bolesti, upozorava dr. Šebetić.

Pogađa li infarkt samo osobe srednje i starije životne dobi?

Infarkt ne pogađa samo osobe srednje i starije životne dobi iako je u toj dobi najčešći. Granica srčanog udara se spustila ispod 30 godina i danas imate bolesnika s 20 i nešto godina koji su već preboljeli srčani udar. To je posljedica načina života i nepridržavanja pravila primarne prevencije. Tako da se ne može reći da pogađa samo srednju i stariju životnu dob, ali je pogađa najčešće.

Zašto su ‘partijaneri’ ugrožena skupina?

Partijaneri su pod rizikom od brojnih problema pa tako i od onih vezanih uz zdravlje srca.

Problem predstavlja kombinacija prekomjernog konzumiranja alkohola i kroničnog nedostatka sna, to je izostanak reakcije na adekvatnu okolinu. Također, spavanje na suncu može dovesti do pretjeranog opterećenja kardiovaskularnog sustava. Osobito je opasno uzimanje psihoaktivnih droga od kojih neke same po sebi mogu dovesti do teških srčanih komplikacija, pa i do srčanog udara, upozorava dr. Šebetić.

sjever.hr/večernji.hr

07.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.