Now Reading:
DANAS JE SVJETSKI DAN MAČAKA Jedina životinja koja smije ući u džamiju – mora da je posebna! Zato, pomazite svoju ‘predilicu’ ili udomite koju
Full Article 2 minutes read

DANAS JE SVJETSKI DAN MAČAKA Jedina životinja koja smije ući u džamiju – mora da je posebna! Zato, pomazite svoju ‘predilicu’ ili udomite koju

Danas svi ljubitelji najvećih ‘mazilica’ na svijetu slave njihov dan. Pogađate o kome se radi? Ma naravno! Danas je Međunarodni dan mačaka, koji je prvi puta obilježen 8. kolovoza 2002. godine, a od tada se slavi u cijelom svijetu što samo potvrđuje omiljenost maca među ljudima.

Nije novost da je znanstveno dokazano kako mačke poboljšavaju mentalno zdravlje i olakšavaju nošenje sa stresom, anksioznošću, depresijom, a pogodno utječu i na krvi tlak.

Hinduisti naročito poštuju mačke pa svaki dobar Hindus, tijekom svog života, brine barem o jednoj mački. Budistički svećenici su držali mačke u hramovima i vjerovali kako im donose sreću, a prorok Muhamed je prema predaji, pronašao mačku kako spava na njegovoj odjeći, pa je izrezao rukav na kojem je spavala, kako je ne bi probudio i bez rukava otišao na molitvu. U islamskim državama ih se poštovalo zbog redovitog održavanja čistoće, a zanimljiva je činjenica da su mačke jedine životinje kojima je dopušten ulazak u džamiju.

I danas u nekim kulturama smatraju, kako upravo mačke štite domove od zlih duhova. Vjeruje se da mačke imaju veliku magičnu moć koja može iscijeliti osobu tako što će ležati na oboljelim mjestima svog bolesnog gospodara i nehotice ga iscjeljivati od bolesti. Suprotno od praznovjerja prema crnim mačkama, koje donose nesreću, smatra se kako baš one imaju najveću moć apsorbiranja negativne energije.

Mačke žive na svim kontinentima osim na Antarktiku, a u cijelom svijetu živi preko 600 milijuna mačaka. Prosječna dob domaće mačke je oko 15-20 godina, iako su opisani i pojedinačni slučajevi da su doživjele 30 i više godina. Ove ‘predilice’ čuju vrlo visoko frekventne zvukove i to za 2 oktave više od ljudi i polovinu oktave više od pasa, dok je osjetilo mirisa domaće mačke četrnaest puta jače od čovjekovog.

Mačke imaju veliku sposobnost učenja i sjećanja, ali koriste to samo za informacije koje su njima od koristi. Promatrajući njihovo ponašanje, primjećuje se kako su te životinje izraziti individualisti. Dakle, one same određuju gdje i u čijem društvu će provoditi svoje vrijeme i vrlo teško im se može nešto nametnuti. Ukoliko razmišljate da udomite neku macu, na dobrom ste putu. Učinite to, volite je i osjetiti ćete višestruke benefite od njezina društva.

M.Horvat/sjever.hr

08.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.