Now Reading:
Zgrada Muzeja grada Pregrade i Gradske knjižnice dobiva novu fasadu
Full Article 3 minutes read

Zgrada Muzeja grada Pregrade i Gradske knjižnice dobiva novu fasadu

Pregrada

U galeriji Muzeja grada Pregrade u utorak je potpisan Ugovor o nabavi radova na sanaciji fasade zgrade Muzeja i Knjižnice u Pregradi. Ugovor vrijedan 139.811,38 kuna potpisali su ravnatelj Muzeja grada Pregrade Davor Špoljar u ime naručitelja i Julije Fišter, upravitelj Zanatske zadruge Kunagora, u ime izvođača radova, koja je u postupku javne nabave predala najpovoljniju ponudu.
Zgrada Muzeja i Knjižnice, tj. zgrada „Stare škole“ smještena na Trgu Gospe Kunagorske 3 u Pregradi nalazi se u zoni zaštite Kulturno-povijesne cjeline grada Pregrade, upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod oznakom Z-4803. Slijedom toga Muzej je prije provedbe postupka jednostavne nabave ishodio prethodno odobrenje za sanaciju limarskih elemenata i obnovu dijela pročelja zgrade Muzeja i Knjižnice od nadležnog Konzervatorskog odjela u Krapini Ministarstva kulture.
Zgrada je posljednji put obnavljana pred otvorenje stalnog postava Muzeja 2007. godine, kada je u zgradu, okoliš i opremu uloženo oko 4,5 milijuna kuna. Tijekom proteklih godina, na pročeljnoj i začeljnoj strani zgrade na nekoliko su se mjesta na fasadi pojavila oštećenja koja predstavljaju potencijalnu opasnost, kako za prolaznike i zaposlene djelatnike, tako i za korisnike knjižnice, posjetitelje muzeja i učenike te nastavnike Glazbene škole Pregrada koji također koriste prostore u zgradi. Naime, dijelovi žbuke na pročeljnoj strani već su nekoliko puta prilikom jače kiše ili vjetra pali pred ulaz u zgradu. Oštećenja su na začeljnoj strani uzrokovala pucanje žbuke i s unutarnje strane zida u prostoru muzejske čuvaonice, zbog čega je ugrožena muzejska građa premještena u druge prostorije. Ovaj projekt predstavlja prioritet Muzeja grada Pregrade i Gradske knjižnice Pregrada u 2019. godini, a kako bi se spriječilo daljnje propadanje fasade zgrade, osiguralo sigurno kretanje posjetiteljima i korisnicima te zaštitila muzejska građa.
Podsjetimo, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odobrilo je Muzeju grada Pregrade iznos od 100.000 kuna putem javnog poziva za programe izgradnje, adaptacije i opremanja kulturne infrastrukture u 2019. godini. Uz Ministarstvo kulture, projekt sufinancira i Krapinsko-zagorska županija s 12.000 kuna, odobrenih u okviru Programa javnih potreba u kulturi Krapinsko-Zagorske županije za 2019. godinu, a preostali iznos sufinancira Grad Pregrada kroz sredstva planirana Financijskim planom Muzeja grada Pregrade Zlatko Dragutin Tudjina za 2019. godinu.
Realizacijom projekta očekuje se da će se otkloniti uzrok oštećenja fasade, a ujedno će se djelatnicima, posjetiteljima i korisnicima omogućiti siguran pristup zgradi i kretanje, a osigurat će se i bolji uvjeti za pohranu muzejske građe u muzejskoj čuvaonici.

sjever.hr

07.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.