Now Reading:
Predsjednica neizravno objavila kandidaturu, ankete joj je ne idu u prilog
Full Article 3 minutes read

Predsjednica neizravno objavila kandidaturu, ankete joj je ne idu u prilog

kolinda

RTL ekskluzivno, u suradnji s Promocijom plus, donosi istraživanje o preferencijama kandidata u utrci za Pantovčak. Kolinda Grabar-Kitarović, koja je na Dan pobjede u Kninu novinarima izjavila da će i sljedećih pet godina dolaziti kao predsjednica, i dalje najbolje stoji, ali pada, dok glavni izazivači rastu.
Da se predsjednički izbori održavaju sada Kolindu Grabar Kitarović zaokružilo bi najviše birača – 29,3 posto (prema 30 posto u srpnju). No, potpora joj pada treći mjesec zaredom, a od lipnja do kolovoza izgubila je pet postotnih poena.
U istom razdoblju rastu i Zoran Milanović i Miroslav Škoro. Zorana Milanovića bi sada zaokružilo 24,8 posto ispitanika (prema 22,3 posto u srpnju), 5 postotnih poena više nego u lipnju, oko 2 posto više nego u srpnju. Isti rast od lipnja do kolovoza bilježi Miroslav Škoro, sada je na 18,5 posto potpore (prema 17,8 posto u srpnju).
Bivši sudac, sada europarlamentarac Mislav Kolakušić, koji želi biti i predsjednik, bilježi pad potpore od dva postotna poena. Bira ga 12 posto ispitanika (prema 13,9 posto u srpnju). Potpora Ivanu Pernaru, koji je napustio Živi zid i osnovao svoju stranku, nešto raste – bira ga 3 posto birača (prema 2,8 posto u srpnju). Nakon raspada stranke i loših rezultata na EU izborima Dalija Orešković najavila je da i ona želi na Pantovčak, no to želi tek 1,4 posto ispitanika.
Još manje ima kandidatkinja Radničke fronte Katarina Peović – 0,9 posto (prema 2,1 posto u srpnju). Bivši član Mosta i ministar iz njihove kvote Vlaho Orepić je na 0,6 posto. Tomislav Panenić – pola posto (prema 1,5 posto u srpnju). Ostalih je 1,4, neodlučnih, unatoč velikom broju kandidata 7,6 posto.
Da se u drugom krugu sučele aktualna predsjednica i bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović pobijedila bi Kolinda Grabar-Kitarović. Nju bira 53,1 posto ispitanika (prema 53,9 posto u srpnju), a Milanovića 42,4 posto (prema 41,7 posto u srpnju). No, i ovdje u protekla tri mjeseca njoj potpora pada, dok Milanoviću raste.
I u srazu s Miroslavom Škorom bolje stoji, nadomak je pobjede, bira ju 50 posto ispitanika, ali to je četiri postotna poena manje nego u srpnju (53,9 posto), a 7 manje nego u lipnju. Škoru bira 44,9 posto ispitanika, 7 postotnih poena više nego prošlog mjeseca (38,1 posto), gotovo 10 više u odnosu na lipanj!
Ako bi se u drugom krugu našli Milanović i Škoro, bolje stoji Škoro, ali takav je sraz prava mrtva trka. Miroslava Škoru zaokružilo bi 47,9 posto ispitanika (prema 51,6 u srpnju), Zorana Milanovića 46,5 posto (prema 44,4 posto u srpnju). Neodlučni bi odlučili pobjednika, a njih je 5,6 posto. Od prošlog mjeseca Škoro je izgubio gotovo 4 postotna poena, a Milanović dobio 2.

sjever.hr / www.rtl.hr

06.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.