Now Reading:
Novi Crodemoskop: HDZ zaustavio pad
Full Article 2 minutes read

Novi Crodemoskop: HDZ zaustavio pad

Plenković

U redovnom mjesečnom istraživanju CRO Demoskop, RTL je donio nekoliko zanimljivih nalaza o preferencijama političkih stranaka. SDP nastavlja rasti, ali nakon rekonstrukcije Vlade raste i – HDZ.
Da se sada održavaju parlamentarni izbori HDZ bi zaokružilo najviše birača, 26,4 posto, postotni poen više nego u srpnju (25,5 posto u srpnju), čime je zaustavljen šestomjesečni negativni trend vladajuće stranke.
SDP četvrti mjesec zaredom nastavlja rasti. Sada su na 22,6 posto (prema 21,5 posto u srpnju).
Treći izbor ostaje nezavisna lista Mislava Kolakušića, ali sve je dalje od potpore vodećih stranaka – tu listu bira 5,6 posto ispitanika (prema 7,2 posto u srpnju).
Nakon fijaska na Europskim izborima Most je ostao na srpanjskoj razini, pleše oko praga s potporom od 4,7 posto. Slijede Neovisni za Hrvatsku, stranka koja se zbog svađe čelnika; Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, raskolila. Izgubili su postotni poen i bira ih 3,4 posto ispitanika (prema 4,3 posto u srpnju). Istu potporu ima HSS, bilježe neznatan rast u odnosu na srpanj (3,3 posto u srpnju). A nakon raskola i u Živom zidu novonastala stranka njihova bivšeg člana Ivana Pernara uživa potporu od 2,5 posto. Baš isto kao i Živi zid (4,3 posto u srpnju) koji ponovno pada i bilježi najveći pad ovog istraživanja. Puhali su za vratom SDP-u za drugo mjesto, a sada su na pola puta do praga. HDZ-ovi partneri iz HNS-a imaju i manje – bira ih 2,2 posto ispitanika (prema 3,2 posto u srpnju). Stranka još jednog partnera, Milana Bandića je na 1,9 posto (1,7 posto u srpnju). GLAS je udvostručio potporu u odnosu na srpanj, ali su i dalje daleko od praga – na 1,4 posto (prema 0,7 posto u srpnju). Ostalih je 3,4, ali unatoč brojnim strankama sve je više neodlučnih, u ovom istraživanju 13,2 posto.

sjever.hr / www.rtl.hr

Input your search keywords and press Enter.