Now Reading:
U Samoboru obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja
Full Article 3 minutes read

U Samoboru obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Samobor

Uoči državnog blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u petak su u samoborskom Parku domovinske zahvalnosti položeni vijenci i zapaljeni lampaši za sve poginule hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata.
Učinila su to izaslanstva samoborske Gradske uprave i Gradskog vijeća, policije, roditelja poginulih branitelja, Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz Samobora i Svete Nedelje, izaslanstva samoborskih stranaka, udruga i institucija, kao i suborci i prijatelji poginulih.
Vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, načelnik samoborske Policijske postaje Željko Stopić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Đurđa Purić i u ime gradske uprave pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat.
U ime samoborske Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata nazočnima se obratio predsjednik HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje Miljenko Komes, koji je istaknuo da su za vrijeme Oluje, osobito nakon oslobađanja Knina, hrvatski branitelji znali da su nezaustavljivi.
– Ovaj dan zovemo Danom domovinske zahvalnosti. I tako treba biti, jer tada su odahnule naše obitelji, naši voljeni, svi svjesni da se stradanja bliže kraju. Sjetimo se i spektakularnog dočeka Samoboraca koji su na glavnom trgu dočekali svoju 151. brigadu u neviđenom slavlju dokazujući da se, kao rijetko gdje, u Samoboru poštuje i zahvaljuje hrvatskom branitelju – rekao je Komes podsjetivši što je sve Samobor učinio za svoje branitelje.
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić istaknuo je kako su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja jedni od najznačajnijih hrvatskih blagdana, kada se s posebnim pijetetom prisjećamo naših poginulih branitelja i nestalih heroja.
– No, mislimo i na sve branitelje koji su i dalje svjedoci toga vremena, koje ne smijemo zaboraviti, već im odati zasluženo priznanje i reći hvala – rekao je Šoić.
Na početku svečanosti, nakon himne i minute šutnje, podsjećanje na trenutke koji su prethodili Oluji i na sam tijek akcije izrekao je Marijan Telišman, koji je pročitao i imena poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s tog područja, čija su imena „uklesana u zid u Parku domovinske zahvalnosti, ali i u našim mislima i srcima“, naglasio je Telišman.
Prigodne riječi o zahvalnosti i molitvu za sve poginule branitelje izrekao je samoborski kapelan Kristijan Tušek.

sjever.hr 03.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.