Now Reading:
Estonci oduševljeni hranom, vinom i gostoljubivošću
Full Article 3 minutes read

Estonci oduševljeni hranom, vinom i gostoljubivošću

LAG PRIZAG

Daleko na sjeveru Europe jedna mala baltička zemlja dugo već impresionira razvijenu modernu Europu. Osim što su pred 18 godina pobijedili na Eurosongu, oni su izumili Skype, ne izlaze na birališta već glasaju iz vlastitih domova online, imaju besplatan javni prijevoz, nevjerojatnu srednjovjekovnu arhitekturu te su jedna od najrazvijenijih država na svijetu u komunikacijskoj infrastrukturi odnosno IT tehnologiji. Iako ih je 3 puta manje nego Hrvata, Estonci su doista uvelike profitirali raspadom Sovjetskog saveza i danas su jedna od po mnogočemu vodećih zemalja Europske Unije.
Upravo iz neposredne blizine estonskoga glavnog grada Tallina u posjetu Lokalnoj akcijskoj grupi PRIZAG nalazi se studijska grupa Estonaca identične tamošnje organizacije iz ruralnoga područja.
– Lokalne akcijske grupe funkcioniraju temeljem tzv. Leader programa, a iskustva se baziraju na primjerima dobre prakse – napominje Nevenka Benjak, predsjednica Lokalne akcijske grupe Prigorje – Zagorje.
– Tijekom njihova četverodnevnog boravka u Hrvatskoj gosti obilaze općine i gradove u okruženju od Hrašćine i Novog Marofa preko Brezničkog Huma i Gornje Rijeke do Ljubešćice, Konjšćine i Budinšćine, kao i središte ovoga područja grad Varaždin. U svakoj od tih općina upoznaju se s primjerima dobre prakse te u radu nastoje to međusobno prezentirati implementirajući tako novitete na dobrobit svih uključenih – zaključuje voditelj ureda LAG-a Kruno Đurec, ističući odličan primjer dobre prakse u Konjšćini gdje je 2017. godine dovršena gradnja novog vrtića sredstvima Europske Unije u iznosu od milijun i 200 tisuća eura.
Lokalna akcijska grupa Prigorje – Zagorje iduće će godine u uzvratni posjet Estoniji, gdje će se Hrvati upoznati s brojnim prednostima implementiranim u ovoj interesantnoj i modernoj, a dalekoj baltičkoj zemlji.

sjever.hr 03.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.