Now Reading:
Varaždinski biskup Mrzljak odlazi u mirovinu, novi biskup Bože Radoš
Full Article 5 minutes read

Varaždinski biskup Mrzljak odlazi u mirovinu, novi biskup Bože Radoš

varaždinski biskup

Sveti Otac Franjo prihvatio je odreknuće preuzvišenoga mons. Josipa Mrzljaka na pastoralnom služenju Varaždinskoj biskupiji te je imenovao biskupom ove crkvene pokrajine mons. Bože Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije i dosadašnjega rektora Papinskoga hrvatskoga Zavoda sv. Jeronima u Rimu.
Vijest je objavljena danas u podne u Rimu i u Varaždinu.
Biskup Mrzljak je kazao da je 12 godina kako je bio biskupom prošlo vrlo brzo.
– Puno toga smo napravili, puno smo htjeli napraviti. Ali Bože moj, zato postoji vrijeme i drugi ljudi koji će možda napraviti što mi nismo dospjeli. Ali puno toga je pokrenuto i nastavljen je rad blagopojnog biskupa Marka Culeja. Vjerujem da je Varaždinska biskupija zaista živa zajednica Božjeg naroda. Čuo sam se s novim biskupom i on dolazi s radošću ostvarivanja svoje pastirske službe koju mu je Papa povjerio. To sigurno nije laka služba u našem vremenu, ali svi mi vjerujemo da smo mi samo ljudi, a da je Bog onaj koji nam daje pomoć i snagu da možemo raditi i u ovom našem vremenu i u ovom našem kraju, u našoj domovini Hrvatskoj ostvarivati to svoje poslanje koje nam Crkva povjerava – rekao je mons. Mrzljak te dodao da će do ređenja novog biskupa biti apostolski administrator.

– Onda idem u mirovinu. Ali to ne znači da ću mirovati, nego nastavljam i dalje biskupsku službu. Dakako, novi biskup upravlja, ja sam biskup u mirovini, ali i dalje mogu ići po župama, voditi svete mise, sakrament svete potvrde, krizme. Koliko mi bude zdravlje dopuštalo ja mogu novom biskupu pomagati u njegovoj službi, posebno što se tiče pastoralne aktivnosti po župama. Nadam se da ću imati i malo više vremena, obići župe, iako sam bio u svima, možda još uvijek postoje neki krajevi gdje sam trebao biti malo više pa se nadam da ću to sada ostvariti – kazao je Mrzljak.
Biskupsko ređenje mons. Radoša bit će u varaždinskoj katedrali i to će biti povijesni događaj, prvo biskupsko ređenje u varaždinskoj katedrali. Naime, prvi varaždinski biskup Culej i njegov nasljednik Mrzljak zaređeni su u Zagrebu. Datum tog događaja tek će se utvrditi.

Novi varaždinski biskup mons. Bože Radoš rođen je 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku, pa je Bože odrastao u Kuševcu pored Đakova. Po završetku sjemenišne klasične gimnazije u Zagrebu i Đakovu (1983.), započeo je filozofsko-teološki studij u Đakovu. Diplomirao je 1990. godine, te 29. lipnja iste godine bio zaređen za svećenika tadašnje Đakovačke i Srijemske biskupije. Nakon toga, godinu dana je obnašao službu župnoga vikara u župi Preslavnoga Imena Marijina u Donjem Gradu u Osijeku. Godine 1991. započeo je postdiplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu i magistrirao 1994. godine na temu „Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti“. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan duhovnikom u đakovačkom Bogoslovnom sjemeništu. Uz to, u nadbiskupiji je obnašao službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika. Godine 2010. imenovan je kanonikom Kaptola sv. Petra u Đakovu. U više navrata bio je član Prezbiterskoga vijeća. Bio je duhovni asistent đakovačke sekcije Udruge hrvatskih katoličkih liječnika, član uredništva nadbiskupijskoga časopisa za pastoralnu orijentaciju „Vjesnik“. Od 2013. do 2016. godine bio je i član Nadzornog odbora Papinskoga hrvatskog Zavoda svetoga Jeronima. Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao je hodočašća svećenika u Svetu zemlju, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu predavao je kolegije: Duhovna teologija, Duhovnost Novoga zavjeta, Duhovnost Staroga zavjeta, Život i duhovnost prema svetom Pavlu, Uvod u kršćansku meditaciju, Misiologija i Pastoralno vodstvo. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova o kršćanskoj duhovnosti. Dana 28. travnja 2016. imenovan je rektorom Papinskoga hrvatskoga Zavoda svetoga Jeronima u Rimu, a službu je preuzeo 15. lipnja 2016.

n.k. / aktualno.hr / sjever.hr 01.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.