Now Reading:
„S varaždinskog Motičnjaka više neće smrdjeti” – potpisan Sporazum za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Varaždin
Full Article 4 minutes read

„S varaždinskog Motičnjaka više neće smrdjeti” – potpisan Sporazum za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Varaždin

U varaždinskoj je Gradskoj vijećnici danas potpisan Sporazum za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Varaždin. U ime naručitelja – Varkom d.d. Varaždin, sporazum su potpisali direktor Željko Bunić i voditeljica javne nabave Sandra Skok, a u ime izvođača radova, zajednice ponuditelja WTE Wassertechnik i GIS Aqua Austria, Danijel Barišić, direktor podružnice WTE za Hrvatsku.

Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Varaždin, dio je projekta aglomeracije Varaždin, a obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda za područje Grada Varaždina i općina Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Beretinec, Vidovec, Sveti Ilija, Kneginec Gornji, Trnovec Bartolovečki.
-Ovo je povijesni, veliki dan za grad Varaždin, ali i za cijeli ovaj kraj. Važan dan za vodotoke rijeka koje imamo, za podzemne vodotoke, ali i za cijelu zaštitu okoliša, zato što danas potpisujemo dva ugovora za pročišćavanje otpadnih voda – jedan za aglomeraciju Varaždin, drugi za aglomeraciju Varaždinske Toplice. Kompletirali smo cijeli proces javne nabave, kao jedan od ključnih i najkritičnijih elemenata ugovaranja velikih infrastrukturnih projekata – rekao je Bunić i dodao:

-Ukupna vrijednost ovog projekta je 855 milijuna kuna od kojih je na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda 203 milijuna, uključujući PDV. Projekt se treba završiti do listopada 2021. godine kada će uređaj ući u testnu fazu i u sljedećih 12 mjeseci uređaj mora pokazati da je sve što je na njemu napravljeno u funkciji, a to je da se voda koja se ispušta u rijeku Dravu, govorim konkretno o Varaždinu, ispušta gotovo pitka, s trećim stupnjem pročišćavanja koji uz organsku tvar čisti i fosfor i dušik. Više ne bi trebalo smrdjeti. Ovaj će uređaj biti snažan zamah da se puno kvalitetnije pročisti voda nego što je to bilo do danas.

Bunić je dodao da će se industrija jednostavno trebati prilagoditi.

-Naime, najveći dio problema sa smradom uzrokuju mesna i prehrambeno-prerađivačka industrija koja ispušta u kanalizaciju organske tvari koje je nemoguće preraditi ovakvim uređajem, a taj uređaj ni nije projektiran za to, već bi industrija trebala napraviti svoje predčišćenje. Za prilagodbu će imati 2,5 godine – naglasio je te dodao:

-Ovo je sjajan projekt za Varkom koji ne ulaže ništa. Investicija se sa 71 posto financira iz Kohezijskog fonda Europske unije, 24 posto daju Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i oko pet posto jedinice lokalne samouprave.

Ovaj je projekt jedan od najvažnijih za Grad Varaždin, ali i za Varkom, istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

-Ovim potpisivanjem ugovora, kao i onih koji koji će večeras biti potpisani za aglomeraciju u Varaždinskim Toplicama, Varkom postaje tvrtka koja uz HEP i Hrvatske vode ima najviše europskog novca i daleko je ispred svih komunalnih društava u Hrvatskoj. Mi smo 2017. naslijedili ogromne probleme, prvi natječaj za pročistač je pao, ali sad smo, u samo dvije godine, došli praktički do početka radova. Uspjeli smo i cijelu aglomeraciju izvući iz opasnosti, iz rizika. Više od milijardu kuna u sljedećih nekoliko godina dolazi u Varaždin preko tih radova i to je ogromna prilika za naš građevinski, uslužni i ostali industrijski sektor jer to su ogromni radovi, a izvođači su obećali da će pokušati uključiti što više domaće, lokalne operative – rekao je gradonačelnik Čehok te zaključio:

-S pročistačem će nestati smrada, a time ujedno cijeli taj naš rekreacijsko- turističko – sportski kompleks od Arene do Motičnjaka pretvaramo u zonu zaštite prirode otvorenih vodotoka. Važno je istaknuti da će u našu Dravu ići gotovo pitka voda. Građanima možemo jamčiti potpunu zaštitu okoliša što se tiče odvodnje, pročišćavanja, otvorenih vodotoka i rijeke.

a.kučić/sjever.hr

01.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.