Now Reading:
POGLEDAJTE PO ČEMU JE MEĐIMURJE JEDINSTVENO U HRVATSKOJ – unatoč tome svima zajedno loše nam se piše
Full Article 2 minutes read

POGLEDAJTE PO ČEMU JE MEĐIMURJE JEDINSTVENO U HRVATSKOJ – unatoč tome svima zajedno loše nam se piše

Broj rođene djece od 2009. godine u padu je, pa je tako u tih deset godina rođeno oko sedam i pol tisuća beba manje. Najmanje rođenih u tom desetogodišnjem razdoblju bilo je preklani kada je rođeno 36.556 beba, dok je lani ta brojka popravljena za 389 novorođenih beba – analiza je portala gradonačelnik.hr.

Pozitivan prirodni prirast bio je u 58 gradova i općina, negativan u 492 grada i općina te Gradu Zagrebu, a pet ih je imalo nulti prirodni prirast. Lani je u 12 gradova bilo više rođenih nego umrlih, a preklani u devet. Kao i lani, najveći pozitivan prirast imali su Solin, Metković, Kaštela i Dugo Selo.U Solinu se lani rodilo 278 beba, a prirodni je prirast bio 79 koliko je bilo više rođenih u odnosu na umrle. I drugi grad s najvećim prirodnim prirastom je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To je grad Kaštela u kojem su rođene 404 bebe, a umrle su 354 osobe. Slijedi Metković s prirodnim prirastom od 47 novih građana, Dugo Selo s 37, Poreč s 27, Čakovec s 20, Sinj s 15, Novigrad Istarski 5 te Orahovica i Vodnjan s četiri nova građana.

Osim što je Čakovec među rijetkim gradovima s pozitivnim prirodnim prirastom Međimuska županija usamljena je u toj kategoriji. Gledaju li se podaci po županijama, slika izgleda puno lošije. Sve županije, osim Međimurske, imaju negativan prirast veći od 100. U Međimurskoj županiji lani je bilo 29 rođenih manje nego umrlih, u Dubrovačko-neretvanskoj negativan prirast bio je 129, u Virovitičko-podravskoj 389, Požeško-slavonskoj 416 te u Zadarskoj županiji 447 koliko je bilo više umrlih nego rođenih.

www.sjever.hr/gradonačelnik.hr 31.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.