Now Reading:
MALI PODRAVCI DOBIVAJU PET NOVI ŠKOLSKIH SPORTSKIH DVORANA: Županija kreće u značajna investicijski ciklus
Full Article 4 minutes read

MALI PODRAVCI DOBIVAJU PET NOVI ŠKOLSKIH SPORTSKIH DVORANA: Županija kreće u značajna investicijski ciklus

koren

Na konferenciji za medije održanoj u srijedu, župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren sa suradnicima je javnosti predstavio nekoliko značajnih mjera i programa iz domene školstva, zdravstva, turizma i gospodarstva, a poseban naglasak je stavljen na investicijske projekte gdje će u narednom ciklusu ulaganja u obrazovnu infrastrukturu Koprivničko-križevačka županija u suradnji s općinama sufinancirati gradnju pet sportskih školskih dvorana. Novim investicijskim ciklusom planira se gradnja školskih sportskih dvorana pri OŠ „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, OŠ Sveti Petar Orehovec, OŠ Kloštar Podravski i OŠ Andrije Palmovića Rasinja, kao i završetak školske sportske dvorane OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac.

„Do sada smo napravili veliki iskorak u pogledu ulaganja u školsku infrastrukturu, a naš idući korak je gradnja sportskih dvorana u pet općina koje smo odabrali prema kriteriju broja učenika i razrednih odjela te broju stanovnika na području općine na kojoj se nalazi škola. Svjesni smo da se radi o značajnim financijskim zahvatima i stoga smo nakon usklađivanja i razgovora s Ministarstvom znanosti i obrazovanja razgovarali s načelnicima općina i iznijeli svoj model realizacije projekta. Županija je spremna na investiciju, a općine će također sudjelovati u polovici troškova što će im biti prihvatljivo s obzirom da su im promjenom Zakona o financiranju lokalne samouprave porasli prihodi što otvara mogućnost investiranja“, kazao je župan Koren.

koren-divjak

Koprivničko-križevačka županija će, pojasnio je župan, financirati izradu projektne dokumentacije, sufinancirat će 50 posto troškova gradnje dvorane neto kvadrature koja je definirana standardom za pojedinu školu i troškove vezane uz korištenje i održavanje dvorane u obrazovnom procesu. Uz to Županija će u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i opremiti školske sportske dvorane. Dvorane će biti dvodijelne i multifunkcionalne, svaka u prostornim gabaritima od 1,440 kvadratnih metara, a u njima će se osim tjelesnog odgoja, odvijati i druge aktivnosti za kojima lokalna zajednica ima potrebe.

„Usuglasili smo da će se dvorane projektirati i graditi prema normama koje propisuje Državni pedagoški standard osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja kao i Odluka o utvrđivanju normativa prostora i opreme građevina škola, građevina školskih sportskih dvorana i školskih vanjskih igrališta. Županija će sufinancirati 50 posto troškova gradnje dvorane neto kvadrature koja je definirana standardom za pojedinu školu, a maksimalno do iznosa troškova gradnje od 1.200 eura po kvadratnom metru. Ukoliko će općine željeti nešto više i van standarda, to će morati dalje same financirati. Ovo je otvorena ponuda, vjerujem kako će im predloženi koncept biti prihvatljiv“, naglasio je župan.

Financijske procjene govore kako će se troškovi gradnje pojedinačne dvorane kretati u rasponu od 12 do 13 milijuna kuna, a s obzirom da će Županija financirati pet objekata potrebno će biti i kreditno zaduženje od 30 milijuna kuna.

djecja olimpijada lepoglava

„Ove ćemo godine rješavati projektnu dokumentaciju, a iduće godine bi krenuli s izgradnjom. Smatram kako je projekt izvediv i pošten te će zadovoljiti sve potrebe koje jedinice lokalne samouprave u tom pogledu imaju. Nismo zaboravili niti na opremanje dvorana za što nam je potrebno oko milijun kuna po dvorani, a to ćemo realizirati u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja“, napomenuo je župan.
Što se tiče gradnje nove Obrtničke škole u Koprivnici, župan je kazao kako će se sve infrastrukturne potrebe tog obrazovnog objekta rješavati kroz realizaciju projekta regionalnog Centra kompetentnosti kojim će se rekonstruirati, dograditi i opremiti zgrada Obrtničke škole Koprivnica te zgrada partnerske ustanove Strukovne škole Đurđevac. Projekt je prijavljen Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te se očekuje potpora od 30 milijuna kuna, odnosno 100 postotno sufinanciranje preko resornog ministarstva.

www.sjever.hr 01.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.