Now Reading:
POGLEDAJTE KOLIKO JE NOVACA PRIKUPLJENO ZA ŽRTVE OBITELJSKOG NASILJA: Jeste li se i Vi uključili u akciju?
Full Article 4 minutes read

POGLEDAJTE KOLIKO JE NOVACA PRIKUPLJENO ZA ŽRTVE OBITELJSKOG NASILJA: Jeste li se i Vi uključili u akciju?

spasi me

Fond #SPASIME predstavio je rezultate humanitarne kampanje za hitnu pomoć i zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. U dva mjeseca koliko je trajala akcija prikupljeno je 396.088,47 kuna zahvaljujući donacijama 36.963 građana i 10 poduzeća. „Ovim putem zahvaljujemo svima koji su prepoznali problem obiteljskog nasilja i donacijama podržali djelovanje Fonda za hitnu pomoć osobama čiji su životi u opasnosti i na čije potrebe sustav ne može dovoljno brzo odgovoriti“, rekla je Una Zečević Šeparović, odvjetnica i članica inicijative #SPASIME na održanoj konferenciji za novinare.

Žrtvama pristiže pomoć Fonda

Podsjetimo se da svjedočimo rastućem valu obiteljskog i svih drugih oblika nasilja te je u 2018. godini zabilježen porast nasilja u obitelji za 11 posto u odnosu na 2017. godinu. Ovom humanitarnom akcijom prikupljala su se sredstva za ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć žrtvama te je Fond do sada već pomogao trima slučajevima. Maloljetnoj žrtvi seksualnog nasilja u obitelji Fond #SPASIME osigurao je adekvatnu psihoterapiju i pravnu pomoć, jednoj ženi žrtvi obiteljskog nasilja pomogao je pokriti trošak pologa i prve najamnine stana, a drugoj ženi također žrtvi obiteljskog nasilja je pomogao u pronalasku posla.

Osim pomoći putem uplata i poziva građana Fond su kontaktirala dva odvjetnička ureda koja su ponudila besplatno zastupanje žrtava i stručnu pomoć u rješavanju pravnih problema. „Uz financijska sredstva, za hitnu pomoć žrtvama dragocjena nam je stručna podrška te stoga pozivamo odvjetnike i psihoterapeute da nam se jave i ponude svoje pro bono usluge te tako postanu donatori i podrže Fond #SPASIME“, rekla je Biserka Tomljenović, psihoterapeutkinja i predsjednica Zakladnog vijeća Fonda #SPASIME.

Sanja Sarnavka, članica Zakladnog vijeća Fonda na konferenciji za tisak najavila je suradnju Fonda #SPASIME s Muzejom prekinutih veza u kojem će se na jesen organizirati izložba posvećena žrtvama nasilja „Sve osobe koje su preživjele nasilje, a žele anonimno podijeliti svoju priču mogu za izložbu dati predmet koji ih podsjeća na njihovu pobjedu nad nasiljem.“ Žrtve se mogu javiti na fond.spasime@solidarna.hr ili u inbox Facebook stranice #spasime sa svojom pričom i fotografijom predmeta te svojim primjerom ohrabriti druge na izlazak iz kruga nasilja.

„Završetkom kampanje ne nestaje i problem nasilja ni potreba za daljnjim prikupljanjem donacija i zagovaranjem promjena u sustavu. Naša misija s ovim ne staje. Kroz Fond #SPASIME pomagat ćemo direktno žrtvama nasilja, ali ćemo i dalje inzistirati od Vlade RH na sustavnom i stručnom rješavanju problema obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja. Ovim putem želimo zahvaliti svim kompanijama i ambasadama na značajnim donacijama. Također, zahvaljujemo Media Valu, agenciji za komunikacijski menadžment, i RTL-u za volonterski i profesionalni doprinos ovoj kampanji te svim ostalim medijima na praćenju i izvještavanju o temi“, zaključno je istaknuo Ivan Blažević, tajnik Zaklade SOLIDARNA i voditelj Fonda #SPASIME.

Pomoć žrtvama nasilja je dostupna putem e-maila fond.spasime@solidarna.hr ili pismenim putem na adresi Trg kralja P. Krešimira IV, br. 2, 10000 Zagreb.

I dalje su omogućene izravne uplate na žiro-račun Hrvatske poštanske banke HR8023900011500151640. Uplate glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV, br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja: Za Fond SPASIME. Za uplate iz inozemstva, SWIFT je HPBZHR2X.

www.sjever.hr 01.08.2019.

Input your search keywords and press Enter.