Now Reading:
VIŠE NEMA PRAVILA: U Zagrebu rastu cijene najma stanova bez obzira gdje se oni nalaze
Full Article 3 minutes read

VIŠE NEMA PRAVILA: U Zagrebu rastu cijene najma stanova bez obzira gdje se oni nalaze

zagreb

Pronaći kvalitetan i jeftin stan za najam u zoni javnog gradskog prijevoza posljednjih je mjeseci u Zagrebu postala teška misija.
Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com ukazuju na porast lipanjskih cijena, a u odnosu na prošlu godinu, najamnine stanova površine do 100 kvadratnih metara porasle su za 8 posto.

Osim porasta cijena, porastao je standard opreme, a unajmljivači se, lagano odmiču od najtraženijeg dijela grada – centra, pa potražnja raste i na periferiji. “S obzirom na prethodne godine poboljšana je kvaliteta stanova za najam u središtu grada te je uz poboljšanu kvalitetu došlo i do porasta cijena najma. Potražnja za najmom stanova na rubnim dijelovima grada mnogo je učestalija nego ranijih godina. Uzrok toga su izgrađeni stambeni kompleksi koji zbog svojih prihvatljivih cijena i sadržaja postaju klijentima cjenovno dostupniji od užeg centra grada.” – za Crozilla.com rekla je Tamara Filić zamjenica direktora iz agencije Carlton nekretnine-real estate.

Najveća potražnja na zagrebačkom području i dalje vlada za stanovima manjih površina, a Tamara Filić kaže kako se najčešće iznajmljuju jednosobni i dvosobni stanovi u rasponu cijena od 350 do 650 eura.
Prosječna oglašavana cijena najma zagrebačkih stanova površine do 40 kvadrata u lipnju je na Crozilla.com iznosila 466 eura, što je 7 posto više no lani. Za stanove površine između 40 i 60 kvadrata u prosjeku se tražilo 560 eura, što predstavlja godišnji porast od oko 3 posto, a toliko su porasle i oglašavane najamnine većih stanova, onih s površinom do 80 kvadratnih metara, čija je lipanjska cijena na oglasniku Crozilla.com u prosjeku iznosila 714 eura.
Stanovima s površinom od 80 do 100 kvadratnih metara oglašavane su se lipanjske najamnine kretale od oko 500 pa sve do iznosa od 1900 eura, a njihova je prosječna tražena vrijednost iznosila 933 eura.

Pretvaranje stambenih zgrada u hostele, odnosno stanova u apartmane za dnevni najam posljednjih je godina dalo svoj doprinos pomanjkanju ponude, a time i porastu cijena dugoročnog najma. No, velik broj jedinica za turistički najam doveo je gotovo do zasićenja ponude u tom segmentu najma, pa se u posljednje vrijeme sve više iznajmljivača ponovno vraća klasičnom, dugoročnom najmu.
Proširenje ponude bi, prema riječima Tamare Filić, konačno moglo ponovno dovesti do promjena na tržištu: „S obzirom na trenutnu ponudu koja se svakodnevno proširuje doći će do laganog pada cijena koja će dovesti do stabilizacije na tržištu najma zagrebačkih stanova.“

www.sjever.hr/Crozilla.com 29.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.