Now Reading:
NOVI VELIKI USPJEH KRAPINSKO – ZAGORSKE ŽUPANIJE Zagorskim štruklima odobrena prijelazna nacionalna zaštita oznake zemljopisnog podrijetla
Full Article 6 minutes read

NOVI VELIKI USPJEH KRAPINSKO – ZAGORSKE ŽUPANIJE Zagorskim štruklima odobrena prijelazna nacionalna zaštita oznake zemljopisnog podrijetla

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je rješenje kojim se odobrava prijelazna nacionalna zaštita naziva Zagorski štrukli/Zagorski štruklji – zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, a tim je povodom danas u Konjščini održana konferencija za novinare.

Zahtjev za zaštitu podnijela je Udruga za zaštitu, očuvanje i promociju tradicionalnih zagorskih proizvoda „Tradicija Zagorja”, a predsjednik Udruge, Matija Gulija, istaknuo je kako nije prošlo puno vremena od kada je dobivena europska oznaka za zagorske mlince.
-Za Udrugu je vrlo brzo došao još jedan značajan i lijep trenutak, da možemo objaviti da i zagorski štruklji idu istim putem. Proces zaštite je trajao, kao i kod mlinaca, nekoliko godina, svi članovi udruge su se ujedinili da napravimo zajedničku recepturu i da definiramo što je to postupak proizvodnje zagorskih štruklji i da s time krenemo dalje u zaštitu. Zagorski štrukli više nisu poznati samo u Zagorju, već i puno šire i zbog toga i jest bitna ova zaštita, da zaštitimo ono što je izvorno u zagorskim štruklima, taj „ručni rad” koji je kod nas specifičan i koji se u našim domaćinstvima i hižama prenosi s koljena na koljeno. U kolovozu 2018. godine predali smo zahtjev za zaštitu, a tome je prethodilo usuglašavanje oko recepture i samog postupka proizvodnje. Uoči predaje zahtjeva napravili smo i istraživanje tržišta koje je u velikoj mjeri pokazalo da ono što pričamo ima podlogu na tržištu, da naši kupci prepoznaju štrukle kao izvorni zagorski proizvod – rekao je Gulija, uz zahvalu Krapinsko – zagorskoj županiji kao najvećem podupiratelju projekta.

Župan Željko Kolar s ponosom je istaknuo da će Krapinsko – zagorska županija biti prva regija u Europi koja će imati europsku zaštitu glavnog jela, priloga i deserta.

-Čestitka svima nama, svim bakama, mamama, kćerkama i muškarcima koji se usude pripremati zagorske štrukle na ovoj prijelaznoj nacionalnoj zaštiti koja nam otvara nove mogućnosti, što znači da ćemo odmah krenuti prema europskoj zaštiti. Purica s mlincima i štrukli biti će ponuda koju će moći nuditi ugostitelji naše županije pod europskom zaštitom i to nema nijedna regija u Hrvatskoj. Čim dobijemo europsku zaštitu, na svim službenim ulazima u našu županiju stajat će veliki plakati koji će obavještavati sve turiste koji dolaze u Hrvatsku da ulaze u regiju u kojoj su ovi proizvodi zaštićeni i da ih motiviramo da se zaustave i da takav ručak probaju u OPG-ovima, u našim restoranima i hotelima. Ovo je rezultat kontinuiranog rada svih subjekata koji sudjeluju u bilo kojem procesu vezanom uz zagorske štrukle koji su poznati ne samo na hrvatskom tržištu, nego i na europskom tržištu već desetke godina. Rjetko se dogodi da bilo koji predsjednik strane države, premijer, kralj ili princ dolazi u posjet Republici Hrvatskoj, a da na službenom ručku ili večeri na meniju nisu bili servirani zagorski štrukli. S današnjom zaštitom, nacionalnom prijelaznom, a već sljedeće godine, uvjeren sam, i europskom, mi ćemo našim proizvođačima omogućiti lakše plasiranje tog proizvoda na europsko tržište, a samim time ćemo pomoći s brendiranjem proizvoda – rekao je Kolar.
Župan je podsjetio da je Ministarstvo kulture još 2007. godine zaštitilo pripremu tradicionalnog jela „zagorski domaći štrukli” kao kulturno dobro, a 2009. godine Krapinsko – zagorska županija je zajedno s Razvojnom agencijom krenula u manifestaciju Štruklijada. 2011. godine:
-Zaštitili smo samu manifestaciju žigom, da bi danas došli do nacionalne zaštite i krećemo prema europskoj. Ono što želimo i ono što ćemo napraviti je da se brendiramo kao regija koja će među prvima zaštititi i na nacionalnoj i na europskoj razini sve ono što se može zaštititi. S obzirom da smo došli i s bagremovim medom do nacionalne zaštite, tu krećemo isto tako prema europskoj zaštiti. Prema tome, stvorili smo preduvjete da se možemo brendirati i u gastro ponudi ,s time da će svaki restoran koji će nuditi štrukle po zaštićenom receptu dobiti tablicu koja će garantirati svakom gosti tog ugostiteljskog objekta da su štrukli pripremljeni na zaštićen način. Prezentaciju europske zaštite zagorskih štrukli imat ćemo u Briselu ili odboru regija ili Vijeću Europe i onda ćemo tamo proslaviti nacionalnu zaštitu štrukli.

Na području Zagorja trenutno nema certificiranih proizvođača štrukli, a Kolar je objasnio da će svi koji će biti certificirani napravit to u zajedničkom projektu te da će svi oni koji će imati certifikat imati tablu na svojim restoranima, kao oznaku kvalitete proizvoda koji se nude u tim objektima. Postupak stavljanja tablica na objekte bit će projekt koji će voditi Krapinsko-zagorska županija, u suradnji s Turističkom zajednicom, Udrugom te Obrtničkom i Gospodarskom komorom.
-Jasno su postavljena pravila igre kojih će se svi morati pridržavati. Mi smo ovom zaštitom definirali proces izrade, ali smo omogućili i vrlo široku primjenu i onima koji to nude kao dnevnu ponudu u svojim restoranima, i onima koji će prodavati smrznute proizvode, ali to je ujedno specifičan proizvod koji se može nuditi kao predjelo, kao glavno jelo ili desert, ali i u juhi. Nema proizvoda koji ima tako široku primjenu kao naši zagorski štrukli – zaključio je župan Kolar.

Na konferenciji je bila i predsjednica Skupštine Krapinsko – zagorske županije, Vlasta Hubicki koja je istaknula:
-Pozivam sve naše ugostitelje, pozivan sve hotelijere da prionu certificiranju jer sad imamo recept koji je zaštićen i s velikim udjelom ručnog rada, ali i sa svim omjerima sastojaka. Isto tako želim naglasiti da od trenutka kad certifikaciju dobijemo i kad se bude mogla stavljati na sve te proizvode, mi ćemo predstavljati Hrvatsku sa svojim proizvodom.

Među proizvođačima zagorskih štrukli je Ivana Horvat iz tvrtke ZMH Horvat koja je istaknula:
-Ono zbog čega je nama zaštita jako bitna je što time čuvamo našu tradiciju, čuvamo recepte i načine kako su se proizvodili štrukli koje su radile naše bake. Obzirom da mi kao tvrtka proizvodimo smrznute zagorske štrukle usklađene s recepturom, vidimo doista veliki potencijal prilikom pozicioniranja na tržištu. Moramo se pohvaliti, ovi smrznuti štrukli su unatrag mjesec dana na policama maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj te smo izuzetno ponosni jer možemo taj naš proizvod, ono u čemu mi uživamo, prenijeti do ostatka Hrvatske, a uskoro, nadam se, i van granica Hrvatske jer se upravo na tome radi.

a.kučić/sjever.hr

29.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.