Now Reading:
POJEDINI DIJELOVI HRVATSKE U CRVENOM ČEKA NAS IZNIMNO OPASNA NEDJELJA: Vakula – Vrijeme će biti “uf”! Posebno će biti opasno za ljude i imovinu uz more i na moru
Full Article 4 minutes read

POJEDINI DIJELOVI HRVATSKE U CRVENOM ČEKA NAS IZNIMNO OPASNA NEDJELJA: Vakula – Vrijeme će biti “uf”! Posebno će biti opasno za ljude i imovinu uz more i na moru

grmljavina

I prema subotnjim prognozama djeluje neprijepornim da nam u nedjelju stiže dugonajavljivana promjena vremena s kišom, često i obilnijom, u obliku pljuskova s grmljavinom, a bit će i olujnih nevremena i tuče, osobito na Jadranu i područjima uz njega – prenosi Jutarnji.hr.

Osim pada temperature većini će vjerojatno još veće nevolje stvarati vjetar, posebice jugo, koje će na većem dijelu Jadrana sve do poslijepodneva biti jako, gdjegod i olujno, pa će, uz mjestimične nevere, plovidba dodatno biti otežana. Stoga je nautičarima i ostalima koji su planirali ploviti najbolje naći sigurnu luku, piše naš poznati meteorolog i prognostičar Zoran Vakula za HRT.

I u ponedjeljak će još u većini krajeva biti kiše, mjestimice i grmljavine. Od utorka pak ponovno stabilnije, većinom i suho, te svakako sunčanije i toplije, često i vruće, ali ipak ne kao u ovome tjednu. Vjerojatnost za pljuskove se opet povećava od petka, osobito u kopnenom području…

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize

Puhat će jako jugo

U nedjelju se savjetuje poseban oprez jer će vrijeme biti izuzetno nepovoljno zbog olujnih nevremena i obilnih pljuskova, pa i tuče. Posebno će biti opasno za ljude i imovinu uz more i na moru, gdje će puhati i jako jugo. No, osvježenje će vjerojatno mnogima dobro doći. Vruće će još biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, uz jugoistočnjak. Tijekom dana sve nestabilnije, većinom poslijepodne i navečer uz mogućnost lokalnih nevremena.

U središnjoj Hrvatskoj s jugozapada već prijepodne jače naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova s gmljavinom te osvježenjem, a osobito su poslijepodne vjerojatna jača nevremena s tučom i obilnijom oborinom.

Već u noći i ujutro jake grmljavinske nevere praćene obilnom kišom, olujnim vjetrom, vjerojatno i tučom, zahvatit će sjeverni Jadran, za koji je stoga objavljeno crveno upozorenje – najvišeg stupnja. Gotovo će u isto vrijeme nestabilnosti biti i u gorju. Jako jugo s olujnim udarima će slabjeti i prolazno skrenuti na jugozapadnjak, duž obale buru. Prilično će osvježiti.

S jačim naoblačenjem izraženi pljuskovi i grmljavina, te jake nevere u Dalmaciju će se proširiti do sredine dana, a najnepovoljnije će biti poslijepodne. Jako jugo s olujnim udarima te umjereno valovitim i valovitim morem, slabjet će u drugom dijelu dana. Dnevna temperatura zamjetno niža od sutnje, između 26 i 28 °C.

Pljuskovi i grmljavina i u ponedjeljak

Na jugu Hrvatske promjena vremena s jakim neverama i obilnim pljuskovima nailazi većinom u poslijepodnevnim satima, a već prijepodne će se naoblačiti. Stoga će se i dnevna temperatura većinom zadržati ispod 30 °C, a ujutro će biti oko 25 °C. Jako i vrlo jako jugo će slabjeti prema kraju dana.

Iako će na Jadranu još i u ponedjeljak mjestimice biti pljuskova i grmljavine, doći će do postupnog smirivanja vremena i smanjenja naoblake, a zapuhat će sjeverozapadni vjetar. U nastavku se tjedna vraća ljetni ugođaj, uz sunce i danju slab do umjeren sjeverozapadnjak, a ujutro ponegdje buru. Ponovno će biti vruće.

Sredinom idućeg tjedna na kopnu pretežno sunčano, stabilnije i ponovno vruće. A do tada, uz promjenljivo vrijeme, povremeno pljuskovi i grmljavina, najčešće u ponedjeljak, kada će još biti i razmjerno svježe te puhati sjeverni vjetar.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić.https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/vakula-o-oluji-koja-nas-ocekuje-u-nedjelju-vrijeme-ce-biti-uf-posebno-ce-biti-opasno-za-ljude-i-imovinu-uz-more-i-na-moru/9173993/

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 28.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.