Now Reading:
VARAŽDIN DAJE POTICAJE ZA OBRTNIKE, PODUZETNIKE I OPG-ove Saznajte koliko novaca možete dobiti
Full Article 4 minutes read

VARAŽDIN DAJE POTICAJE ZA OBRTNIKE, PODUZETNIKE I OPG-ove Saznajte koliko novaca možete dobiti

avar

N konferenciji održanoj u Gradskoj vijećnici zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar predstavio je javnosti programe poticaja obrtnicima, poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima s područja Grada Varaždina u 2019.

Uz zamjenika, detaljnije su o svemu govorili Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice Varaždin i Tomislav Bogović, pročelnik Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo. Izmjenom koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Varaždina na prethodnoj sjednici omogućeno je gradonačelniku donošenje zaključka o oslobađanju od plaćanja poreza na korištenje 3 m2 javne površine za promociju proizvoda i usluga ispred svojih poslovnih prostora varaždinskih obrtnika i trgovaca istaknuo je pročelnik Bogović.

„Turistička zajednica grada Varaždina podržava i daje potporu Odluci grada o oslobađanju plaćanja poreza na korištenje javnih površina ispred poslovnih prostora varaždinskim obrtnicima i trgovcima u centru grada u vidu reklamiranja svojih proizvoda i usluga. Mi u Turističkoj zajednici ćemo se uistinu potruditi dati svim vlasnicima koji su zainteresirani kvalitetne informacije, smjernice, primjere. Educirat ćemo ih i potražit ćemo načina da im slijedeće godine i financijski pomognemo u uređenju tih tri kvadrata“ – uz napomenu da ta tri kvadrata moraju biti usklađena sa vizualnim identitetom grada Varaždina.

Druga se potpora tiče subvencija ili sufinanciranja do 50 % Grada Varaždina izlagačima na Špancirfestu koji su s područja Grada. Akcija je prošle godine dala jako dobre rezultate, pa je nastavljeno isto i u ovoj godini. Tako se prošle godine prijavilo 23 izlagača, dok ih je ove godine za sada 22, no natječaj je otvoren do 10.09.2019.

Za Poduzetnički fond Grada Varaždina, kojim se dodjeljuju bespovratna sredstva obrtnicima i gospodarstvenicima u iznosu od 8.000, 12.000 ili 15.000 kn, ove je godine u Proračunu planirano 790.000 kn.

„ Ove godine očekujemo jednaki interes, ako ne i veći, u odnosu na prošlu godinu kada je iskazan do sada najveći interes, 185 poduzetnika i obrtnika koji su se javili. Ove ćemo godine smanjiti rok do kada se mogu javljati, dakle svake dvije godine, do sada je to bilo svake tri godine“ – istaknuo je Bogović i naglasio da je prošle godine u tu svrhu uloženo preko 2 milijuna kuna.

Najavljeno je i kako će idući tjedan biti raspisan javni poziv za programe potpora u poljoprivredi. Kroz mjere ruralnog razvoja želi se potaknuti s jedne strane domaće proizvođače da prodaju na gradskoj tržnici zdravu i domaću hranu, a s druge strane omogućiti građanima da kupuju upravo te proizvode. Grad subvencionira s iznosom od tisuću kuna mjesečno po jednom prodajnom mjestu na tržnici za domaće proizvođače. S druge strane, pozivaju se i udruge i zadruge koje se bave poljoprivredom ili na neki način pomažu poljoprivredi da se jave i isto će tako dobiti bespovratna sredstva.

Zamjenik Avar napomenuo je kako su ovo već standardne mjere koje Grad provodi, a na prvom mjestu i najinteresantniji je poduzetnički fond.

„Drugo su subvencije na poduzetničke kredite, one postojeće ali i nove. Tu grad svojim depozitom od milijun kuna osigurava fond i subvencionira 2-2,5%, odnosno onaj dio kredita koji poduzetnici uzimaju. Treće, oko 350 000 kuna je poticaj za IT industriju u suradnji s tehnološkim parkom. Cilj je da na neki način pomognemo poduzetnicima kroz subvencije. Mi osiguravamo sredstva, ali na poduzetnicima je da procijene tržišnu situaciju i gdje se kreću. Gradovi koji mogu, a mi smo jedan od njih, subvencioniraju poduzetnike i obrtnike. Bliži se Špancirfest i tu subvencioniramo do 10 tisuća kuna odnosno 50% izlagačima sa područja grada Varaždina. To smo napravili i prošle godine, to radimo i ove godine i ja se nadam da će se taj broj povećati u odnosu na prošlu godinu“ – istaknuo je zamjenik na kraju.

a.kučić/sjever.hr 27.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.