Now Reading:
Lepoglava i dalje stoji uz svoje gospodarstvenike – rezultati su vidljivi najmanja nezaposlenost unatrag deset godina
Full Article 4 minutes read

Lepoglava i dalje stoji uz svoje gospodarstvenike – rezultati su vidljivi najmanja nezaposlenost unatrag deset godina

lepoglava

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić potpisao je u četvrtak ugovore o dodijeli bespovratnih gradskih novčanih potpora poduzetnicima s područja Grada Lepoglave. Riječ je o potporama koje Grad Lepoglava dodjeljuje u okviru gradskog programa razvoja gospodarstva na gradskom području.

Govoreći o potporama Škvarić je naglasio da su one svakako dobar poticaj za samozapošljavanje otvaranjem vlastitog obrta ili tvrtke, ali i za jačanje konkurentnosti postojećih manjih obrta ili tvrtki koje su važne za razvoj gospodarstva na gradskom području i smanjenja broja nezaposlenih. Samo prošle godine ovakve je potpore dobilo 17 poduzetnika s područja grada za što je u gradu bilo osigurano 110 tisuća kuna. Prije nešto više od mjesec dana četiri poduzetnika ostvarili su pravo na potpore te danas još devet.

-Temelj grada počiva na gospodarstvu. Sva nova zapošljavanja, novi projekti, nova radna mjesta te i plaćanje poreza omogućuju da grad Lepoglava može provoditi ostale projekte koji se tiču i obrazovanja, kulture te svih oni drugih segmenata. Na ovaj način mi dio sredstava vraćamo i vama – kazao je Škvarić obraćajući se okupljenim gospodarstvenicima te nastavio:

-Grad Lepoglava je osmislio program u kojem vam želimo pomoći, a na temelju prošlogodišnji reakcija vidimo da su ove potpore pun pogodak. Pozivam gospodarstvenike da se i dalje javljaju i da se spremaju već za iduću godinu – poručio je Škvarić. Inače,u odnosu na prošlu godinu, podijeljenih 110 tisuća kuna potpora, ove je godine za tu namjenu osigurano ukupno 150 tisuća kuna.

Inače, u okviru Javnog poziva iz programa razvoja gospodarstva na gradskom području dodjeljuju se potpore u okviru dvije mjere. U prvoj mjeri dodjeljuju se potpore za sufinanciranje nabavke opreme i inventara te ulaganja u standard kvalitete. Potpora se odobrava u visini do 50% prihvatljivih troškova, a maksimalni iznos sredstava potpore po jednom korisniku iznosi najviše 15.000,00 kuna. Ove su godine po tom programu osigurana sredstva u iznosu 130 tisuća kuna i sva su podijeljena.

U drugoj se mjeri potpora dodjeljuje za sufinanciranje nastupa poduzetnika na sajmovima, izložbama te za izradu promotivnih materijala.Potpora se odobrava u visini do 50% prihvatljivih troškova, a maksimalni iznos sredstava potpore po jednom korisniku iznosi najviše 10.000,00 kuna. Što se tiče ove mjere slobodan je iznos od 20 tisuća kuna što znači da je Javni poziv i dalje otvoren.

Da i ove mjere daju rezultate govore podaci o stanju nezaposlenih na području grada Lepoglave.Naime, u svibnju je bilo svega 143 nezaposlenih što je najmanja brojka u posljednjih deset godina.

Nakon što je potpisao ugovore s gospodarstvenicima gradonačelnik Škvarić javnosti je predstavio ugovor potpisan između Grada Lepoglave i Hrvatskih pošta. Zahvaljujući tom ugovoru građani s područja Grada Lepoglave mogu bez naknade, a koju će umjesto njih podmirivati Grad Lepoglava, u poslovnici Hrvatske pošte u Lepoglavi plaćati račune za komunalnu naknadu, sufinanciranje asfaltiranja nerazvrstanih cesta i otkup stanova.

Dodajmo i da će se kasnije, u 12 sati, na Sportsko-rekreacijskom centru u Lepoglavi, održati svečanost potpisivanja ugovora o početku radova na rekonstrukciji travnatog nogometnog igrališta. Riječ je o projektu vrijednom više od pola milijuna kuna kojim se nastavlja realizacija programa uređenja sportske infrastrukture na gradskom području.

s.kalajdžija/sjever.hr 25.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.