Now Reading:
Počinje izrada projektne dokumentacije za Znanstveno edukativno-zabavni centar Zagorje
Full Article 4 minutes read

Počinje izrada projektne dokumentacije za Znanstveno edukativno-zabavni centar Zagorje

kolar

U dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici je u utorak, 23. srpnja 2019. godine, održano potpisivanje ugovora za izradu arhitektonske i projektne dokumentacije za rekonstrukciju dvorca Stubički Golubovec, gospodarske zgrade i pripadajućeg perivoja za znanstveni park za projekt Znanstveno edukativno-zabavnog centra ZEZ centar Zagorje.

Ugovor vrijedan 1.359.212,50 kuna potpisali su župan Krapinsko-zagorske županije ŽeljkoKolar i predstavnik zajednice ponuditelja Arhinatura d.o.o. i IPC – inženjering d.o.o. Dražen Boić, koja  je u postupku javne nabave predala najpovoljniju ponudu. Župan Kolar je istaknuo kako je ovaj projekt vrlo važan za cijelu Hrvatsku. „Znanstveno edukativno-zabavnim centrom Zagorje mijenjamo sliku obrazovanja, znanosti i kulture u Krapinsko – zagorskoj županiji, radimo nešto što nitko u svijetu nije napravio, da jedan ovakav zaštićeni spomenik kulture zaštitimo od propadanja, damo mu znanstveni štih i centar u kojem ćemo ne samo zainteresirati mlade ljude za znanost, nego ćemo omogućiti znanstvenicima da ovdje prezentiraju svoje znanstvene projekte, da razmjenjujemo znanja i iskustva s čitavim svijetom“ – kazao je župan Kolar te podsjetio kako je do sada za otkup dvorca i izrađene studije investirao 1.164.000 kuna, kao i da su nositelji projekta Krapinsko – zagorska županija. Grad Donja Stubica i Zadruga ZEZ, no kako je riječ o nacionalnom projektom, isti će se raditi u suradnji s Vladom RH i nadležnim ministarstvima, Gradom Zagrebom, hrvatskim županijama, Institutom Ruđer Bošković i Institutom Kopernik iz Poljske te Znanstvenim institutom Narodne Republike Kine, koji su dali i podršku.

Predstavnik zajednice ponuditelja Arhinatura d.o.o. i IPC – inženjering d.o.o. Dražen Boić je u osvrtu na potpisivanje ugovora istaknuo: „Neobično nam je drago da smo se uspjeli izboriti za ovu priliku da obnovimo ovaj značajan primjer građevinske baštine. Ovo je, naravno, izazov za svakog arhitekta, a za mene posebno, zato što i živim i radim u okolici i dolazim u ovaj prostor odmalena. Pod našim stručnim nadzorom uspješno je obnovljen i Dvorac Bračak i pretvoren u energetski centar, a drago mi je da će i ovaj prostor dobiti javnu namjenu“ – rekao je Dražen Boić.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar rekla je kako je postupak javne nabave objavljen u ožujku 2019. godine, dok je otvaranje ponuda bilo u travnju. „Na natječaj se javilo sedmero potencijalnih ponuditelja. Usluga izrade projektne dokumentacije obuhvaća arhitektonski snimak postojećeg stanja s foto dokumentacijom, geotehničke elaborate i elaborate o ispitivanju konstrukcije, idejno rješenje, glavni projekt te projekt unutarnjeg uređenja, a rok izrade projektne dokumentacije je šest mjeseci od dana potpisivanja ugovora“ – rekla je pročelnica Mlakar.

 Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić također je zahvalio svima koji su dosad sudjelovali u izradi projekta. „Prije dvije godine, kad smo krenuli, znali smo da je to projekt na duge staze. Revitalizacija ovog zdanja, koje zahvaljujući našoj udruzi Kajkavijana, koja tu boravi svakodnevno, uspijeva nekako opstati u solidnom stanju, zatim revitalizacija perivoja koji je nekad krasio ovo područje i izgradnja nove zgrade na temeljima nekadašnje gospodarskoj zgrade, izuzetno puno znače kako za Donju Stubicu, tako i za cijelu županiju. Ova dokumentacija nam je uvjet da krenemo dalje i pokušamo doći do sredstava da taj projekt realiziramo“  – rekao je gradonačelnik Gospočić.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, kao i više pojedinaca i predstavnika udruga i institucija koji su dali svoj doprinos projektu Znanstveno edukativno-zabavnog centra Zagorje. „Znanstveni centar koji će se tu graditi nije značajan samo za Donju Stubicu i županiju, to će biti jedini znanstveni centar u Hrvatskoj, a njegova je poslovna svrha popularizacija znanosti i edukacija budućih generacija na jednom mjestu“– rekao je ovom prilikom Krešimir Čanić iz Zadruge ZEZ i Udruge Profesor Baltazar.

www.sjever.hr 24.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.