Now Reading:
JESTE LI SPREMNI ZA JEDNU OD NAJVEĆIH FEŠTI NA SJEVERU HRVATSKE: Popis izvođača je impozantan
Full Article 4 minutes read

JESTE LI SPREMNI ZA JEDNU OD NAJVEĆIH FEŠTI NA SJEVERU HRVATSKE: Popis izvođača je impozantan

porcijunkulovo

U vijećnici Grada Čakovca, u srijedu je najavljen cjelokupni program najstarije čakovečke manifestacije, 55. po redu Porcijunkolovog. O programu su govorili čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, pomoćnica direktora Turističke zajednice grada Čakovca Boška Ban Vlahek, gvardijan Franjevačkog samostana fra Željko Železnjak te jedan od ovogodišnjih izvođača Robert Mareković.

Ovogodišnje Porcijunkolovo trajati će 6 dana, od 30. srpnja do 4. kolovoza, a kao i svake godine, okosnica manifestacije je sajam tradicijskih zanata, vezan uz crkveni blagdan Gospe od anđela, koji se obilježava 2. kolovoza. Iz godine u godinu, program Porcijunkolovog se širi i obogaćuje, pa je tako Čakovec krajem srpnja i početkom kolovoza odredište koje sa statusom najveće turističke manifestacije u regiji, privlači sve veći broj posjetitelja.

Tristotinjak izlagača tradicijskih proizvoda, enogastronomije, rukotovorina, suvenira, i ove će se godine smjestiti u samom gradskom središtu, natkrivenom kišobranima, koji će ove godine, najavila je Boška Ban Vlahek, i zasvijetliti u večernjim satima. Izlagači, osim iz Međimurja, dolaze i iz drugih krajeva Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Na tragu tradicije, svoje su nastupe najavili i brojna međimurska kulturno umjetnička društva i udruge, ali i njihovi kolege iz susjednih županija. U središtu grada niknut će i nova instalacija za fotografiranje, a svjetovni program zaokružen je sa 6 velikih koncerata na kojima će redom nastupiti poznata imena domaće glazbene scene: Jelena Rozga, Maja Šuput, Hari Mata Hari, Klapa Intrade i Tomislav Bralić, Las Vegas Show te Plavi orkestar.

Gradonačelnik Kovač najavio je i humanitarnu notu manifestacije, pa će tako i ove godine posjetitelji moći kupiti dio velike međimurske pogače, a sva prikupljena sredstva donirat će se Centru za odgoj i obrazovanje. Među ovogodišnjim novinama je i besplatna boca vode koja će se dijeliti najmlađim posjetiteljima, kao i VINO-GRAD, odnosno prostor namijenjen predstavljanju međimurskih vinara koji ove godine iz zgrade Scheier seli u Perivoj Zrinskih.

porcijunkulovo

U utorak, 30. srpnja svečano će biti otvoren i vjerski dio Porcijunkolskog proštenja, najvećeg u Međimurju, a započet će trodnevnicom koju će voditi bivši gvardijan čakovečkog samostana, fra Ilija Mijatović te programom kojeg su i ove godine pripremili mladi Framaši. Varaždinski biskup mons.Josip Mrzljak predvodit će središnju procesiju i misu na otvorenom na sam blagdan Gospe od anđela, u petak 2. kolovoza, a toga će dana mise, osim na hrvatskom, biti služene i na mađarskom i slovenskom jeziku.

Uz sve nabrojeno, Porcijunkolovo i ove godine nudi mnoštvo popratnih programa na otvorenim pozornicama te terasama ugostiteljskih objekata. Tu su radionice i sadržaji za najmlađe, brojni glazbeni i izložbeni programi, sportska događanja. Organizatori najavljuju raznovrsnost pa će svi posjetitelji koji se očekuju iz brojnih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja, moći odabrati program po svom ukusu. Detaljan program dostupan je na internetskim stranicama Grada Čakovca i Turističke zajednice čija će vrata za cijelo vrijeme trajanja manifestacije također biti otvorena za sve dodatne informacije. Na samom kraju, gradonačelnik Kovač uputio je molbu građanima koji žive u centru Čakovca za razumijevanje i toleranciju u nadolazećih šest dana Porcijunkolovog.

www.sjever.hr 24.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.