Now Reading:
Bombaš samoubojica zabio se u vozilo HV-a u Afganistanu – jedan se hrvatski vojnik bori za život
Full Article 2 minutes read

Bombaš samoubojica zabio se u vozilo HV-a u Afganistanu – jedan se hrvatski vojnik bori za život

Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu u kojem su ozlijeđena tri hrvatska vojnika, od kojih je jedan u životnoj opasnosti, izjavio je u srijedu hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, prenosi Jutarnji list.

-Prema zadnjim informacijama koje imamo jedan je vojnik dobio teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, a ostala dva vojnika su zadobila teže ozljede ali se nalaze izvan živote opasnosti – kazao je Krstičević na izvanrednoj konferenciji za tisak.
Kod jednog vojnika se radi o lomu nogu, a kod drugog o ozljedi ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontigenta su na sigurnom, kazao je Krističević.
Dodao je da je jutros razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom Vlade, koji su upoznati s ovim događajima.
Brigadni general Krešo Tuškan kaže da su ozlijeđeni pripadnici specijalnih snaga HV-a, a nakon toga je izvadio kartu i detaljno pokazao koja je bila ruta kretanja naših vojnika.

-Naš tim specijalnih snaga broji 23 pripadnika. Njihova zadaća u Afganistanu je savjetovati njihovo središte za specijalnu policiju, savjetovati menadžment afganistanskog središta za obuku specijalne policije i ostala administrativna pitanja vezana za obuku. Oni su jutros krenuli na zadaću sa 5 neborbenih oklopnih vozila. Neborbena su, ali oklopljena po najvišim standardima za neborbena vozila. U svakom vozilu su bila tri pripadnika Oružanih snaga. Kolona je krenula u 8.15 prema aerodromu gdje je bio plan da se dva vozila odvoje i otiđu kamp pokupiti pravnog savjetnika i njegovog suradnika. Tri vozila su nastavila put prema kampu – rekao je brigadir Tuškan i nastavio opisivati što se dogodilo:

-U 8.45 na glavnoj cesti ispred kampa Lyon došlo je do, prema izvješćima očevidaca, zalijetanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubojicom na treće naše vozilo. Brzo su iz kampa izašle zaštitne snage i osigurale perimetar te pružile pomoć ozlijeđenima i prebacile ih u medicinsku ustanovu koja je pružila pomoć našim ozljeđenima. Dva pripadnika s težim ozljedama su zračnim putem transportirani u najbližu bolnicu, a treći koji je imao ozljedu ruke, ostao je u kampu radi pružanja daljnje pomoći.
Na mjestu napada još uvijek traje očevid.

Više o napadu pročitajte ovdje

www.sjever.hr/jutarnji.hr

24.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.