Now Reading:
U ČAKOVCU OTVOREN MEĐIMURSKI ŠTACUN Najbolje iz Međimurja – domaći proizvodi direktno s OPG-ova
Full Article 3 minutes read

U ČAKOVCU OTVOREN MEĐIMURSKI ŠTACUN Najbolje iz Međimurja – domaći proizvodi direktno s OPG-ova

U Čakovcu je u petak otvoren Međimurski štacun, prvi organizirani kratki opskrbni lanac u Hrvatskoj koji će kupcima nuditi isključivo poljoprivredno – prehrambene proizvode poljoprivrednih proizvođača iz Međimurske županije.

Međimurski je štacun otvoren zahvaljujući udruzi „Najbolje iz Međimurja” čija je predsjednica Valentina Hažić istaknula da se ideja o otvaranju Štacuna rodila još 2013. godine.

-Tada smo krenuli istraživati kakvo je stanje s poljoprivredno – prehrambenim proizvodima na tržištu Međimurske županije, još dok sam radila u Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurje, pa smo napravili analizu stanja i vidjeli da postoji velika intencija međimurskih poljoprivrednika da prodaju svoje proizvode izravnom prodajom na kućnom pragu. Krenuli smo detektirati proizvođače koji se inače bave izravnom prodajom, koji su orijentirani na promociju svojih proizvoda koji su već prepoznatljivi na tržištu Međimurske županije. One najbolje smo i okupili, a imali smo i mogućnost financiranja kroz projekt prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, tako da je dio sredstava krenuo iz EU fondova, da bi na kraju osnovali i udrugu „Najbolje iz Međimurja”. Počeli smo potom koristiti i sredstva iz proračuna Međimurske županije i Grada Čakovca te iz članarina i zapravo smo shvatili da s tim novcima možemo nešto konkretno napraviti kao udruga i kao udruženje – izjavila je Hažić.

Udruga „Najbolje iz Međimurja” osnovana je krajem prošle godine i okuplja 22 člana, a intencija je da se poveća broj članova i proširi asortiman proizvoda, dodala je predsjednica Udruge:

-Trenutno imamo oko 150 vrsta različitih proizvoda, ali sve to ovisi o tome što je aktualno u kojem dijelu godine, tako da će se na tome i bazirati ponuda u dućanu.

Hažić je, kazala je, sigurna da će naići na dobar interes kupaca:

-Već imamo veliku podršku šire javnosti, pozitivne su reakcije i nadamo se da će to zaista dobro funkcionirati. Radi se o proizvodima koji su proizvedeni direktno od naših međimurskih poljoprivrednih proizvođača koji sami najčešće proizvode, prerađuju i plasiraju svoje proizvode direktno na tržištu, a sada smo ih okupili ovdje, da imamo u ponudi sve njihove proizvode u ovome dućanu. Imamo bogatstvo raznovrsnih međimurskih proizvoda.

Na otvorenju Međimurskog štacuna na Trgu Eugena Kvaternika bio je i župan Matija Posavec koji je rekao da je štacun „točka na i” promišljanja kako ponoći domaćim poljoprivrednom proizvođačima.

-Sada je u srcu Čakovca štacun u kojem se mogu nabaviti domaća roba i proizvodi. Ići ćemo i korak dalje, nastojati da jedan od sedam regionalnih opskrbnih centara, kad je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji, bude u Međimurju – istaknuo je Posavec.
Župan je najavio da će se i dalje promovirati i pomagati i ekološku poljoprivrednu proizvodnju na koju se nadovezuju turizam i turistička ponuda. Obećao je i dalje podršku i pomoć Međimurske županije te uputio poziv Međimurkama i Međimurcima da odsad kupuju domaće proizvode u Međimurskom štacunu.

S.Kalajdžija/Sjever.hr

19.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.