Now Reading:
Lepoglavske čipkarice surađivat će sa slovenskima
Full Article 2 minutes read

Lepoglavske čipkarice surađivat će sa slovenskima

U sklopu projekta Europe Goes Local – Supporting Youth Work at the Municipal Level, trenutno jednog od najvećih europskih projekata u području rada s mladima kojim se želi pružiti podrška radu s mladima na lokalnoj razini, Lepoglavu je prije par mjeseci posjetila delegacija desetak predstavnika slovenskih općina i organizacija mladih.

-Među njima su bili i predstavnici Občine Trebnje s kojom smo već tada pokrenuli razgovore oko prakse rada s mladima pa smo, da budemo još konkretniji uzvratili posjet i otišli u Sloveniju gdje smo s predstavnicima lokalne vlasti i organizacija mladih usporedili načine aktivne participacije mladih koje ćemo, zajedno s iskustvima iz Norveške, Litve i Estonije iskoristiti za kreiranje policy dokumenta kojim ćemo pokrenuti zagovaračku kampanju usmjerenu za stvarno prepoznavanje i iskorištavanje punog potencijala mladih u društvu – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Prilikom boravka u Trebnju na sastanku lepoglavske delegacije i predstavnika občine pridružile su se i tamošnje čipkarice koje predstavile bogatu tradiciju i kulturu čiji je nositelj s jedne strani bio Friderik Irenej Barag, misionar i biskup iz Trebnja koji je svoje misionarstvo živio u ‘Novom svijetu’ u 19. stoljeću, a s druge strane vrijedne ruku tamošnjih čipkarica.

Obiđeno je tako nekoliko galerija i lokacija gdje se vidi suživot čipke s lokalnim stanovništvom, a kao što je rekao zamjenik Kovač, ovo otvara vrata nove suradnje lepoglavskim čipkaricama s još jednim ‘kolegicama po fahu’ iz Slovenije.

-Na nama iz gradske uprave je da otvaramo prostore sudjelovanja, a ljudi će sami naći elemente za suradnju zaključio je Kovač i dodao kako se veseli prezentaciji čipke iz Trebnja na rujanskom Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi.

www.sjever.hr

19.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.