Now Reading:
Nastavlja se rušenje bolesnih i potencijalno opasnih stabala u Perivoju Zrinskih
Full Article 3 minutes read

Nastavlja se rušenje bolesnih i potencijalno opasnih stabala u Perivoju Zrinskih

park

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika tijekom svibnja i lipnja ove godine, dogodile su se vjetroizvale i lomovi grana stabala u Spomeniku parkovne arhitekture Perivoj Zrinski i to na stablima za koje se smatralo da su zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja. Djelatnici Medimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i Gradskog komunalnog poduzeća Čakom d.o.o., krajem svibnja i početkom lipnja obišli su Perivoj i utvrđivali zdravstveno stanje oštećenih, vitalno oslabljenih, statički problematičnih stabala i stabala sa opasnošću od lomova ili otpadanja grana. Napravljen je popis 51 . stabla koje je potencijalno opasno i pregledom utvrđeno da li je za uklanjanje ili rezistografiju (metoda kojom se uz pomoć rezistografa utvrđuje zdravstveno stanje stabla).

Odlučeno je da će se u ovom vremenskom razdoblju srušiti 13 najkritičnijih stabala, pet u srpnju te osam u kolovozu.

Prema popisu, Poljski jasen je najugroženija vrsta pa je i uklanjanje krenulo od jasena. U srijedu, 17. srpnja srušen je jedan od tri jasena, koji kod ulaza u Stari grad Zrinskih okružuju spomenik svetom Jeronimu. Na fotografijama je vidljivo kako je deblo iznutra tamnije, što je znak truleži, dok zdravo deblo iznutra ostaje bijele boje. Iako su i na susjedna dva jasena primijećeni nedostaci, za sada, ona se neće srušiti, no stablu bližem pješačkoj stazi, danas je odrezana najproblematičnija grana.

Na fotografijama stabala predviđenih za rušenje su također vidljiva plodišta gljiva, pukotine, suhi dijelovi, ali i jedan kuriozitet koji se tiče upravo jasena kraj kipa sv. Jeronima, a to je mladica lijeske koja je počela rasti iz njegova debla, što je, uz obližnje plodište gljiva, dokaz visokog postotka vlage u deblu. Takva stabla predstavljaju potencijalnu opasnost za prolaznike u Perivoju (osobito za jačih vjetrova i nevremena), stoga su se željela na vrijeme otkloniti.

Stabla i grane koje će biti uklonjene ovih dana, biti će iskorištena kao donacija za ogrjev potrebitim obiteljima.

www.sjever.hr 18.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.