Now Reading:
SVJETSKI TOP MENADŽERI POSJETILI OPĆU BOLNICU VARAŽDIN – čude se što sve naši doktori mogu s limitiranim sredstvima
Full Article 4 minutes read

SVJETSKI TOP MENADŽERI POSJETILI OPĆU BOLNICU VARAŽDIN – čude se što sve naši doktori mogu s limitiranim sredstvima

bolnica varaždin

Opću bolnicu Varaždin u srijedu je posjetila grupa Medtronicovih managera koji su sudjelovali na internom treningu u Hrvatskoj. Riječ je o stručnjacima koji se uglavnom bave financijama i medicinom, a u Hrvatskoj su odlučili posjetiti tri zdravstvene ustanove – dvije klinike i varaždinsku Opću bolnicu.

Desetak gostiju većinom je iz SAD-a, što znači da dolaze iz sasvim drugačijeg zdravstvenog sustava, objasnio je ravnatelj OBV-a, Nenad Kudelić, dr. med.

– Zamolili su nas da im prezentiramo naš način rada u medicini. Pokazali smo im kako funkcionira naš zdravstveni sustav, kako funkcionira OBV, što radimo na poboljšanju uvjeta, kvalitete, kadra i svega ostalog. Prezentirali smo im i načine financiranja bolnice, što ih je posebno zanimalo, stoga smo ih upoznali i s projektima financiranim sredstvima Europske unije – kazao je Kudelić.

Tijekom boravka u bolnici, gosti su obišli i odjel hemodijalize, a nakon toga posjetili su novi Palijativni centar u Novom Marofu.

– Komentari su bili vrlo pozitivni. Naši su gosti bili iznimno iznenađeni načinom rada, odnosno svime onime što smo uspjeli napraviti s vrlo limitiranim financijskim sredstvima, neusporedivo manjima od onih u američkom zdravstvenom sustavu. Iznenadilo ih je i što smo uspjeli sačuvati dostupnost zdravstvene zaštite apsolutno svima jednako, što nije slučaj u američkom zdravstvenom sustavu, a sve to uz puno manja ulaganja. Rekao sam im da smo mi ponekad doista „čarobnjaci“ koji s tako malim sredstvima i limitom gdje vam, primjerice, u nekim mjesecima 90 posto sredstava ode na plaće, uspijevamo izboriti se za novi prostor, opremu, za nove ljude, istovremeno plaćajući sve one račune koji se moraju platiti – istaknuo je Kudelić.

Razlika između hrvatskog i drugih zdravstvenih sustava je u tome što naš sustav nije baziran na principima ekonomičnosti, u smislu ekonomske isplativosti, dodao je ravnatelj bolnice:

– Zdravlje i pružanje zdravstvene usluge kod nas nije posloženo na principima ekonomije, gdje bi zdravstvo trebalo biti isplativo, već se u okviru financijskih mogućnosti nastoji pružiti najbolja skrb. Opća bolnica Varaždin izvršava kontinurano više posla u odnosu na limit određen od strane HZZO-a, u prosjeku 120 do čak 130 posto, više izvršeni rad generira manjak pa u takvom načinu financiranja ne možemo pozitivno poslovati. Primjerice, u poslijednih deset godina OBV je fakturirala prema HZZO preko 250 milijuna Kn povrh limita a tereti ju se za oko 180 milijuna Kn gubitka. Iz tog podatka jasno je da je Općoj bolnici Varaždin isplaćen samo izvršeni rad u proteklom razdoblju bolnica bi danas bila oko 65 milijuna Kn u plusu. Ovakav način poslovanja jednostavno je neshvatljiv ljudima koji rade u američkom zdravstvenom sustavu, no isto tako im je neshvatljiva činjenica da je svim našim građanima dostupna zdravstvena zaštita u apsolutno jednakom obimu.

Kudelić je na to posebno naglasio da na liječenje pacijenata i na njihovo zdravlje, odnosno dostupnost zdravstvene zaštite, ne bi trebali gledati kroz prizmu financijske koristi, već kroz kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite.

– Na nama nije da postavljamo neke financijske granice i barijere, već da u danim mogućnostima i uz dostupna financijska sredstva osiguramo maksimalno kvalitetnu skrb za naše pacijente. Uspjeli smo financijske managere velikih ustanova u Americi prilično ugodno iznenaditi time što smo u danim okvirima, ali i povlačenjem dosta sredstava iz fondova Europske unije, uspjeli napraviti puno – rekao je Kudelić i dodao da je bilo riječi i o svakodnevnoj borbi bolnice da zadrži medicinski kadar, pa su gosti upoznati sa svim mjerama i strategijama koje se poduzimaju da ljudi ostanu živjeti i raditi u ovoj sredini.

n.kalajdžija/sjever.hr 18.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.