Now Reading:
Zajednički nastup Folklornog ansambla Koprivnica i gradišćanskih Hrvata na središnjem Zrinskom trgu
Full Article 2 minutes read

Zajednički nastup Folklornog ansambla Koprivnica i gradišćanskih Hrvata na središnjem Zrinskom trgu

folklor kc

Predstavnici različitih kulturnih umjetničkih društava s područja Mađarske, Austrije, Češke i Hrvatske koji njeguju tradiciju gradišćanskih Hrvata, predstavili su se u utorak, 9. srpnja kratkim folklornim programom građanima Koprivnice na središnjem Zrinskom trgu, a povodom njihovog tradicionalnog putovanja „Po staza naših starih 2013 -2033“.

Folklorni ansambl Koprivnica, kao pravi domaćini,  goste su dočekali i pozdravili s nekoliko pjesama i plesova, a pozdravila ih je i predsjednica Nada Šešić. U ime Grada Koprivnice toplu dobrodošlici u naš grad gostima je poželjela zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, dok ih je u ime Koprivničko-križevačke županije pozdravio zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Inače, putovanja koja se organiziraju svake druge godine, počevši od 2013. godine, kreću uvijek iz drugog smjera jer su se Hrvati selili sa zaista širokog područja od zaleđa Senja, Like, Korduna, Banovine, zapadne Slavonije, Moslavine, zapadne Bosne i ostalih krajeva. Ovim nastupima po različitim gradovima, žele se prisjećati svojih predaka, koji su taj put napravili uz puno odricanja, boli i tuge, ostavivši svoj rodni kraj, rodnu grudu.

Uz narodne običaje, nošnje, pjesme, na putovanjima uče pisma, istražuju prostor, upoznaju ljude i njihove priče, promoviraju gradišćanske Hrvate i  zajedništvo Hrvata. Istodobno provjeravaju, uspoređuju i zajednički otkrivaju i vrijeme i prostor kroz koji prolaze. Na  putovanjima su svugdje bili vrlo lijepo primljeni, a nadamo se da će takve dojmove sa sobom ponijeti i iz Koprivnice.

www.sjever.hr/koprivnica.hr 10.07.2019.

Input your search keywords and press Enter.