Now Reading:
Uskoro spomen obilježje u samom središtu Kumrovca?
Full Article 3 minutes read

Uskoro spomen obilježje u samom središtu Kumrovca?

kumrovec

U Kumrovcu je formiran Inicijativni odbor za podizanje spomen obilježja u samom središtu Kumrovca. Prema informacijama koje su pristigle na adrese redakcije Članovi Inicijativnog odbora su : načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt, predsjednik Udruge Posebne Jedinice Policije(PJP) Kumrovec Neven Martić, predsjednik Udruge ratnih veterana Tigrova KZŽ Željko Herceg, predsjednik Udruge jedinice specijalne policije Barun-Zlatar Robert Jukić, Vinko Primorac član udruge PJP Kumrovec , Petar Papac član Udruge PJP Kumrovec, Miro Kralj tajnik Udruge PJP Kumrovec, Dragutin Ulama – jedan od ranijih inicijatora za podizanje spomen obilježja Franjo Žlender predsjednik Udruge branitelja i dobrovoljca Kumrovec i Zagorska Sela i Mladen Ptičar predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Krapina. Ptičar je ujedno i predsjednik organizacijskog odbora.

Spomen obilježje imalo bi višeznačnu simboliku, prije svega spomen u čast branitelja, posebno poginulima i nestalima, a isto tako ,ne manje važno spomen obilježje bi simboliziralo ratne 90-te kada je u Kumrovcu bio smješten jedan od pet centara za obuku posebnih jedinica policije MUP RH i gardista odnosno pripadnika ZNG-RH. Centar za obuku je počeo s radom u rano jesen 1990.g i bio u funkciji sve do 1992.g

Valja istaknuti da se polaznici obučnog centra bili smješteni u dvije lokacije u sportskom centru u Kumrovcu u kojem su bili smješteni policajci iz tadašnje krapinske PU, ostali iz udaljenih mjesta bili su smješteni u Političkoj školi u Kumrovcu. Važnost tog centra je u tome što su se tu obučavali budući časnici HV, posebice budući časnici gardijskih brigada. Pa je tako poznato da je dio ljudi iz tog obučnog centra iz 1990 imalo zadaću da u 1991.g ustroje dijelove borbenih jedinica za 1. gardijsku brigadu ,poznate Tigrove, za 2. gardijsku brigadu “Gromove” i za 4. gardijsku brigadu “Lavovi” (kasnije prozvani Pauci).

Posebno je zanimljivo da je u Kumrovcu ustrojena bojna Zrinski i kasnije bojna Frankopan čiji su instruktori i zapovjednici bili legionari Bruno Zorica-Zulu, general Miljenko Fiipović i general Ante Roso. Bojna Zrinski poznata je i po toem što je bila prva specisjlan postrojba u okviru HV – navodi u priopćenju Ptičar.

Sama lokacija za podizanje spomen obilježja trebala bi biti Park hrvatskih branitelja u Kumrovcu.

www.sjever.hr 11.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.