Now Reading:
DIVLJAŠTVO TORCIDAŠA JER SU HTJELI NAPASTI SRBINA – na Braču pretučena i 26-godišnja VARAŽDINKA
Full Article 6 minutes read

DIVLJAŠTVO TORCIDAŠA JER SU HTJELI NAPASTI SRBINA – na Braču pretučena i 26-godišnja VARAŽDINKA

policija

‘DI JE SRBIN?’ Nakon divljačkog napada na trojicu Slavonaca, cijeli grad je zamuknuo… GRADONAČELNICA ‘Jeste li vidjeli curu iz Varaždina na koju su nasrnuli? Pa ona nema pedeset kila!’ DOZNAJEMO Napad na sezonske radnike nije bio jedini divljački incident torcidaša te noći u Supetru…- prenosi Jutarnji.hr.

Bit će ovo priča bez previše imena i fotografija, jer se žrtve i svjedoci ne osjećaju sigurno. Stoga se nisu htjeli ni predstaviti ni slikati, a ni razgovarati s novinarima. To je i suština i tragedija priče zbog koje je Supetar jučer zamuknuo i povukao se u sebe, čekajući što će napraviti policija i pravosuđe. Strah se uvukao u malo turističko misto, taman na početku sezone, javlja Slobodna Dalmacija.

Priča počinje u nedjelju ujutro oko četiri sata, kada se skupina sezonskih radnika, zaposlenih u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Supetra, vraćala kući nakon napornog radnog dana.

Torcida Kup
Bilo ih je četvero: 26-godišnja djevojka iz Varaždina i trojica slavonskih mladića u ranim dvadesetima (dva 22-godišnjaka i jedan 21-godišnjak), od kojih su dvojica iz Vukovara, a jedan iz Slatine. Neki od njih su Srbi, što će se pokazati kao “okidač” za brutalno nasilje kojem su bili izloženi.

S njima u društvu bio je i peti čovjek, njihov prijatelj, 26-godišnji domaći mladić Tomo Domančić, vatrogasac u lokalnom DVD-u. On će proći najgore od svih i završiti s višestrukom frakturom nosa, jer je htio zaštititi prijatelje od napadača.

Napad se dogodio na supetarskom Autobusnom kolodvoru, u neposrednoj blizini Trajektne luke i prostorija Torcide Brač, odakle su napadači izletjeli, urlajući: “Di je Srbin?” Napadača je bilo dvadesetak, a prema dosadašnjim spoznajama, nisu to bili domaći torcidaši, nego oni iz Splita. U Supetru se, naime, prethodnu večer održavao Torcida Kup, na koji su kao sudionici i posjetitelji došli brojni pripadnici splitske Torcide, iz raznih splitskih kvartova.

Napadači su nasrnuli na mlade sezonske radnike, uključujući djevojku, a Tomo ih je pokušao zaštititi, kako i dolikuje jednom vatrogascu. Alkoholizirana rulja ih je sve iscipelarila, a Tomu je netko udario šakom u nos te je zadobio višestruku frakturu. Od daljnjeg iživljavanja spasio ih je lokalni taksist, koji je, vidjevši što se događa, počeo trubiti, na što su se napadači razbježali.

Slučajno smo se zatekli tamo. Jednog od napadnutih momaka poznavao sam otprije i otišli smo popiti piće: on sa svojom ekipom, ja sa svojom. I kad smo krenuli kući, oni su nas napali. Napravio sam samo ono što bi valjda napravio svatko normalan – dodao je Tomo pa nas uputio gdje ćemo naći njegove napadnute prijatelje, do ugostiteljskog objekta u kojem rade.

Stalno provocirali
Usput nas je zaustavio jedan mještanin:

Tu noć sam prolazio kraj sportskih terena di je bio taj Torcida Kup, i mene su gađali.

Tko vas je gađao?

Pa ti mulci što su došli iz Splita. ‘Ko god bi prošao, gađali su ga bobicama i kamenčićima. Samo izazivaju ljude pa čekaju hoće li ‘ko reagirati, da navale na njega. To su budale bez budućnosti – rezignirano će čovjek.

Dolazimo u traženi ugostiteljski objekt. Dok zove svoje sezonske radnike, one koji su dan prije napadnuti, vlasnik nam kaže:

Molim vas ka’ Boga da nam ne otežavate situaciju, i ovako nam je dovoljno teško. To su krasni mladi ljudi, već četiri godine rade kod mene i odlični su radnici, nikad s njima nije bilo problema. Mi sad čekamo kako će policija i sud reagirati i očekujemo najstrože kazne za napadače. A ako ne budemo zadovoljni presudama, uzet ćemo odvjetnika.

Konačno, dolaze napadnuta trojica mladića, a s njima i djevojka: krhka, nježna cura sa zavojem na ruci koju su tukli također.

Šutirali su je – kaže mladić s vidljivim hematomom ispod lijevog oka.

Čujte – reče u tom trenutku vlasnik objekta. – Mi bismo sad morali kod gradonačelnice, zvala nas je da dođemo.

Dok hodamo s njima prema uredu supetarske gradonačelnice Ivane Marković – koja je već rano ujutro objavila da Grad Supetar zbog ovog divljačkog napada obustavlja daljnje financiranje Torcida Kupa i uskraćuje im korištenje gradskih sportskih terena – pokušavam razgovarati s mladićima i djevojkom, a Duje ih pokušava nagovoriti na fotografiju. Oni, međutim, rezolutno odbijaju i jedno i drugo.

I Grad i Turistička zajednica stoje na raspolaganje tim mladićima i djevojci. Jeste vidjeli tu curu? Pa ona nema pedeset kila, i nju su napali! – kaže gradonačelnica, istinska zgrožena zbog napada.

Pa zar je to Torcida? – odgovara gradonačelnica protupitanjem. – Ako ti ‘junaci’ pripadaju Torcidi, onda neka se oglasi Torcida. Ako me išta tješi u ovom slučaju, onda je to što u ovom divljačkom napadu nije sudjelovao nitko od Supetrana, odnosno nitko od Torcide Brač, barem prema mojim saznanjima. Supetar je otvoren grad i meni je apsolutno neprihvatljivo da bilo tko u Supetru bude napadnut zato što drukčije govori ili hoda, ili zato što je druge nacionalnosti. U svom mandatu neću to dopustiti, nema šanse – završava gradonačelnica Marković.

Prebili i građanina BiH
U razgovorima na rivi doznali smo da napad na mlade sezonske radnike iz Slavonije i Varaždina nije bio jedini divljački incident te noći u Supetru jer je u kompleksu kafića kraj sportskih terena, na kojima se održavao Torcida Kup, napadnut još jedan građanin s državljanstvom BiH kojeg su, kako nam rekoše Supetrani, odvezla kola Hitne pomoći. Prema njihovim riječima, i ti su napadači bili torcidaši iz Splita.https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/gradonacelnica-supetra-jeste-li-vidjeli-curu-iz-varazdina-na-koju-su-nasrnuli-pa-ona-nema-pedeset-kila/8992625/

www.sjever.hr/Jutarnji.hr 11.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.