Now Reading:
Danas u Varaždin stiže predsjednica koja po anketama osvaja novi mandat
Full Article 5 minutes read

Danas u Varaždin stiže predsjednica koja po anketama osvaja novi mandat

kolinda grabar kitarović

Nakon objave rezultata istraživanja CRO Demoskop o rejtingu stranaka i političara,RTL-ova reporterka Damira Gregoret, u suradnji s Promocijom plus, donosi istraživanje o preferencijama kandidata u utrci za Pantovčak – prenosi Jutarnji.hr,

Predsjednički su izbori potkraj godine, još se ne zna tko će se kandidirati, no neka se imena već dulje spominju, a ima i novih.

Da se sada održavaju predsjednički izbori, najviše bi ispitanika bilo za reizbor Kolinde Grabar Kitarović(34,5 posto u odnosu na 35,3 posto iz svibnja). Potencijalni kandidati nagrizaju joj potporu tako da bi, prema rezultatima, pobjednika odlučio drugi krug. Predsjednica ima nešto manju potporu nego prošlog mjeseca, ali i 6 postotnih poena manje nego krajem godine.

Iako politički potpuno neaktivan, nakon javnog iskazivanja podrške SDP-ovoj listi za EU izbore, ZoranaMilanovića, i to kao nezavisnog kandidata, bira preko 4 postotna poena više ispitanika nego u svibnju, 19,8 posto (prema 15,4 posto iz svibnja).

Glazbenika Miroslava Škoru, mogućeg kandidata desnijeg političkog spektra, bira značajnih 13,8 posto. Podsjetimo, u ‘konkurentskoj’ HRT-ovoj anketi HRejting, Škoro je prije oko mjesec dana dobivao 9,4 posto.

Gledano po biračkom tijelu, Škoro uzima 10-ak posto HDZ-ovih glasova, uvjerljivu većinu glasova Neovisnih za Hrvatsku, ali i birači stranke Ruže Tomašić i Hrasta znatno češće biraju Grabar-Kitarović.

Tek nešto manje od Škore ima bivši sudac Mislav Kolakušić. Zainteresiran je, znamo, za sve političke pozicije u državi, a za predsjednika ga želi nešto iznad 13 posto ispitanika (13,1 posto). Kako mu je svjetonazor i dalje nejasan, uzima raštrkano glasove desnih i lijevih opcija.

Ostali kandidati nemaju realnih šansi. Nakon fijaska koje je Most doživio na EU izborima, njihova čelnika Božu Petrova bira 3,3 posto ispitanika, slično kao i u svibnju (3,2 posto). Živi zid se raskolio nakon izbora, pa njihov čelnik Ivan Vilibor Sinčić bilježi najveći pad potpore, s gotovo 8 posto koje je imao u svibnju, pao je na manje od 2 posto. (Ima 1,9 posto prema 7,5 posto iz svibnja).

Ostalih je tek 3,3 posto, neodlučnih 10,5 posto. Ako se i odluče, nedovoljno da pobjednika odluči prvi krug.

Prema trenutnim anketama, pobjednika odlučuje drugi krug, a ako se tamo sučele aktualna predsjednica i Zoran Milanović, pobjedu odnosi Grabar-Kitarović, ali ne pretjerano uvjerljivo.

U srazu aktualne predsjednice i bivšeg SDP-ova premijera Zorana Milanovića, 54,8 posto birača odlučuje se za Grabar-Kitarović (u odnosu na 56,5 posto iz svibnja) dok Milanovića bira njih 38,9 posto (u odnosu na 37,17 posto iz svibnja). U odnosu na svibanj, oko 2 postotna poena predsjednica je pala, dok je toliko Milanoviću potpora narasla.

Neodlučnih je 6,3 posto, nedovoljno da se promjeni pobjednik.

Gledano prema biračkom tijelu, HDZ-ovu kandidatkinju češće u drugom krugu zaokružuju birači Miroslava Škore, ali i Mislava Kolakušića i Bože Petrova. Po strankama desne opcije, unatoč najavama o uskrati potpore, u ovakvom srazu, očekivano, biraju Grabar-Kitarović.

Ako bi se u drugom krugu sučelila dva desna kandidata, odnosno aktualna predsjednica i glazbenik Miroslav Škoro, pobjednik, odnosno pobjednica je ista, i to čak uvjerljivije nego u srazu s Milanovićem.

Grabar Kitarović u tom bi slučaju zaokružilo 57 posto ispitanika, a Miroslava Škoru 35,4 posto. Neodlučnih je 7,6 posto, pa ni ovdje ne mogu promijeniti pobjednika.

Prema biračkom tijelu, više od 80 posto HDZ-ovaca bira aktualnu predsjednicu, a desne opcije su očekivano uglavnom podijeljene. Tako je i s SDP-ovim biračima, tek neznatno više ih bira Grabar-Kitarović. No realno, ni Milanović ni Škoro nisu se kandididirali.

Jedino je Mislav Kolakušić to javno najavio. SDP će uskoro odlučiti tko će biti njihov kandidat, opcija je i Milanović, a, naravno, čeka se i da predsjednica prihvati ponudu potpore HDZ-a. Prošlo je više od godinu dana od kada joj je Andrej Plenković tu potporu ponudio, a od tada se u političkoj areni puno toga promijenilo – HDZ je podbacio na EU izborima, desnije opcije kritiziraju i Plenkovića i predsjednicu, pa će bez dvojbe predsjednica sada kalkulirati. Posljednje što je rekla jest da će kandidaturu objaviti jednog lijepog, sunčanog dana. A takvi dani tek su počeli.https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/novi-cro-demoskop-utrka-za-pantovcak-sve-napetija-predsjednici-potpora-blago-pala-milanovicu-znatno-porasla-a-sve-bolje-stoje-i-skoro-i-kolakusic/8991788/

www.sjever.hr 11.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.