Now Reading:
Danas u Varaždin stiže predsjednica koja po anketama osvaja novi mandat
Full Article 5 minutes read

Danas u Varaždin stiže predsjednica koja po anketama osvaja novi mandat

kolinda grabar kitarović

Nakon objave rezultata istraživanja CRO Demoskop o rejtingu stranaka i političara,RTL-ova reporterka Damira Gregoret, u suradnji s Promocijom plus, donosi istraživanje o preferencijama kandidata u utrci za Pantovčak – prenosi Jutarnji.hr,

Predsjednički su izbori potkraj godine, još se ne zna tko će se kandidirati, no neka se imena već dulje spominju, a ima i novih.

Da se sada održavaju predsjednički izbori, najviše bi ispitanika bilo za reizbor Kolinde Grabar Kitarović(34,5 posto u odnosu na 35,3 posto iz svibnja). Potencijalni kandidati nagrizaju joj potporu tako da bi, prema rezultatima, pobjednika odlučio drugi krug. Predsjednica ima nešto manju potporu nego prošlog mjeseca, ali i 6 postotnih poena manje nego krajem godine.

Iako politički potpuno neaktivan, nakon javnog iskazivanja podrške SDP-ovoj listi za EU izbore, ZoranaMilanovića, i to kao nezavisnog kandidata, bira preko 4 postotna poena više ispitanika nego u svibnju, 19,8 posto (prema 15,4 posto iz svibnja).

Glazbenika Miroslava Škoru, mogućeg kandidata desnijeg političkog spektra, bira značajnih 13,8 posto. Podsjetimo, u ‘konkurentskoj’ HRT-ovoj anketi HRejting, Škoro je prije oko mjesec dana dobivao 9,4 posto.

Gledano po biračkom tijelu, Škoro uzima 10-ak posto HDZ-ovih glasova, uvjerljivu većinu glasova Neovisnih za Hrvatsku, ali i birači stranke Ruže Tomašić i Hrasta znatno češće biraju Grabar-Kitarović.

Tek nešto manje od Škore ima bivši sudac Mislav Kolakušić. Zainteresiran je, znamo, za sve političke pozicije u državi, a za predsjednika ga želi nešto iznad 13 posto ispitanika (13,1 posto). Kako mu je svjetonazor i dalje nejasan, uzima raštrkano glasove desnih i lijevih opcija.

Ostali kandidati nemaju realnih šansi. Nakon fijaska koje je Most doživio na EU izborima, njihova čelnika Božu Petrova bira 3,3 posto ispitanika, slično kao i u svibnju (3,2 posto). Živi zid se raskolio nakon izbora, pa njihov čelnik Ivan Vilibor Sinčić bilježi najveći pad potpore, s gotovo 8 posto koje je imao u svibnju, pao je na manje od 2 posto. (Ima 1,9 posto prema 7,5 posto iz svibnja).

Ostalih je tek 3,3 posto, neodlučnih 10,5 posto. Ako se i odluče, nedovoljno da pobjednika odluči prvi krug.

Prema trenutnim anketama, pobjednika odlučuje drugi krug, a ako se tamo sučele aktualna predsjednica i Zoran Milanović, pobjedu odnosi Grabar-Kitarović, ali ne pretjerano uvjerljivo.

U srazu aktualne predsjednice i bivšeg SDP-ova premijera Zorana Milanovića, 54,8 posto birača odlučuje se za Grabar-Kitarović (u odnosu na 56,5 posto iz svibnja) dok Milanovića bira njih 38,9 posto (u odnosu na 37,17 posto iz svibnja). U odnosu na svibanj, oko 2 postotna poena predsjednica je pala, dok je toliko Milanoviću potpora narasla.

Neodlučnih je 6,3 posto, nedovoljno da se promjeni pobjednik.

Gledano prema biračkom tijelu, HDZ-ovu kandidatkinju češće u drugom krugu zaokružuju birači Miroslava Škore, ali i Mislava Kolakušića i Bože Petrova. Po strankama desne opcije, unatoč najavama o uskrati potpore, u ovakvom srazu, očekivano, biraju Grabar-Kitarović.

Ako bi se u drugom krugu sučelila dva desna kandidata, odnosno aktualna predsjednica i glazbenik Miroslav Škoro, pobjednik, odnosno pobjednica je ista, i to čak uvjerljivije nego u srazu s Milanovićem.

Grabar Kitarović u tom bi slučaju zaokružilo 57 posto ispitanika, a Miroslava Škoru 35,4 posto. Neodlučnih je 7,6 posto, pa ni ovdje ne mogu promijeniti pobjednika.

Prema biračkom tijelu, više od 80 posto HDZ-ovaca bira aktualnu predsjednicu, a desne opcije su očekivano uglavnom podijeljene. Tako je i s SDP-ovim biračima, tek neznatno više ih bira Grabar-Kitarović. No realno, ni Milanović ni Škoro nisu se kandididirali.

Jedino je Mislav Kolakušić to javno najavio. SDP će uskoro odlučiti tko će biti njihov kandidat, opcija je i Milanović, a, naravno, čeka se i da predsjednica prihvati ponudu potpore HDZ-a. Prošlo je više od godinu dana od kada joj je Andrej Plenković tu potporu ponudio, a od tada se u političkoj areni puno toga promijenilo – HDZ je podbacio na EU izborima, desnije opcije kritiziraju i Plenkovića i predsjednicu, pa će bez dvojbe predsjednica sada kalkulirati. Posljednje što je rekla jest da će kandidaturu objaviti jednog lijepog, sunčanog dana. A takvi dani tek su počeli.https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/novi-cro-demoskop-utrka-za-pantovcak-sve-napetija-predsjednici-potpora-blago-pala-milanovicu-znatno-porasla-a-sve-bolje-stoje-i-skoro-i-kolakusic/8991788/

www.sjever.hr 11.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.