Now Reading:
Krapinsko-zagorska županija mogla bi uskoro dobiti dva nova grada. Doznajte koja?
Full Article 3 minutes read

Krapinsko-zagorska županija mogla bi uskoro dobiti dva nova grada. Doznajte koja?

bistrica

Krapinsko-zagorska županija uskoro bi mogla izgubiti dvije općine ali i dobiti dva grada. Naime, članovi Skupštine su podržali inicijativu i Općine Marija Bistrica i Velikog Trgovišća da izmjene svoj status iz općine u grad. Predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki kazala je kako nema zakonske osnove da Skupština odlučuje o tome, ali isto tako nema ni zapreke da se ne podrže inicijative obaju vijeća što su kasnije skupštinari jednoglasno podržali.

Na taj način obje općine mogu nastaviti s procedurom za dobivanje statusa grada. Načelnik, još uvijek Općine Marija Bistrica, Josip Milički, u svom je obraćanju kazao da ideja postoji već više od godinu dana. Kazao je i da Općina kao hrvatsko marijansko svetište zaslužuje da dobije status grada. Pojasnio je da promjena statusa neće dodatno opteretiti financijsko poslovanje grada, ali da bi novi status mogao doprinijeti daljnjem razvoju Marija Bistrice.

Poruku je poslao i skupštinar Stanko Belina koji je mišljenja da Marija Bistrica još nije iskoristila sve svoje kapacitete za jačom promocijom kao vjerskog, kulturnog i turističkog središta. Očekuje da ukoliko dobije status grada to iskoristi u smjeru daljnje promocije.

Načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, kao neke od argumenata da njegov općine dobije status grada, naveo je gospodarske pokazatelje i razvijenost, zatim dobru prometnu povezanost. Nije zaboravio ni činjenicu da je Veliko Trgovišće rodno mjesto prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Podršku je za govornicom dao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Osim što je spomenuo da Mariju Bistricu godišnje posjeti više od milijun vjernika ponovio je inicijativu da se rodna kuća dr. Franje Tuđmana stavi pod upravljanje ustanove Muzeji Hrvatskog zagorja kako bi mogla dobiti radno vrijeme i biti što češće otvorena za što veći broj posjetitelja.

Konačna odluka hoće li Marija Bistrica i Veliko Trgovišće postati gradovi donijet će se u Hrvatskom saboru.

s.kalajdžija/sjever.hr 05.06.2019.

Input your search keywords and press Enter.