Now Reading:
BDP porastao 3,9 posto, najviše unazad 12 godina
Full Article 3 minutes read

BDP porastao 3,9 posto, najviše unazad 12 godina

gospodarstvo

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju ove godine za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbrži rast od kraja 2007. godine, a ponajviše se zahvaljuje rastu investicija i osobne potrošnje.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 3,9 posto na godišnjoj razini.

To je već 19. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to znatno brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,3 posto na godišnjoj razini.

Rast od 3,9 posto najveći je još od četvrtog tromjesečja 2016. godine, kada je BDP porastao po stopi od 4,0 posto.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, priopćio je DZS.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan, dok je doprinos neto inozemne potražnje bio negativan.

U prvom tromjesečju ove godine potrošnja kućanstava porasla je za 4,4 posto na godišnjoj razini, brže nego u prethodnom tromjesečju, kada je njezin rast iznosio 3,9 posto.

Rast potrošnje države ubrzao je, pak, s 2,3 posto u prethodnom kvartalu na 3,1 posto na godišnjoj razini.

Bruto investicije u fiksni kapital skočile su, pak, za 11,5 posto na godišnjoj razini, znatno više u odnosu na prethodni kvartal, kada su ojačale 6,1 posto.

Izvoz roba i usluga porastao je u prvom tromjesečju za 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Pritom je izvoz roba porastao za 7,6, a usluga za 0,9 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 7,7 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 5,9 posto, dok je uvoz usluga skočio 16,6 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u prvom tromjesečju ojačao za 1,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini porastao za 3,9 posto.

To je veći rast u odnosu na prosjek Europske unije. Nedavno je Eurostat objavio kako je gospodarstvo EU-a u prvom tromjesečju poraslo za 0,5 posto u odnosu na prethodni kvartal i 1,5 posto na godišnjoj razini.

www.sjever.hr/poslovni.hr 30.05.2019.

Input your search keywords and press Enter.